Hopp til innhold

I løpet av påska hoppet hele landet i havet

Før folk i Norge begynte å hoppe i havet, fikk facebookutfordringen nesten hele befolkningen på Færøyene til å kaste seg utfor bryggekanten.

brud på havet Færøyene

Et brudepar valgte å gjennomføre utfordringen på Færøyene

Foto: Youtube / Skjermgrab

– Det går en vittighet her på Færøyene, om at hele landet har hoppet, med unntak av statsministeren og ordføreren i hovedstaden, sier Óli Jákup Jacobsen til NRK.

Han kommer fra Færøyene men jobber for tiden for de færøyske sosialdemokratene i parlamentet i Danmark.

De siste dagene har Facebookstrømmen til folk i Nord-Norge nærmest vært tapetsert av videoer der folk kaster seg ut id et fremdeles vinterkalde vannet, og utfordrer vennene til å gjøre det samme.

Mange bruker emneknaggen #hoppihavet for å dele videoen, og det er opprettet egne Facbookgrupper om fenomenet.

– Folk sto i kø på kaiene

Men før den kom til Norge tok bade-utfordringene Færøyene med storm. Det startet så smått rundt 14. april, og i løpet av de fem dagene fra første påskedag eksploderte det.

– Nesten alle hoppet, spesielt blant de yngre. Det sto køer på de ulike kaiene, og folk måtte vente på tur, sier Jacobsen.

Se noen av hoppene på Færøyene her:

Færøyene har en befolkning på like under 50.000 innbyggere. Jacobsen tror at selv over halvparten av den eldre garde på Færøyene tok utfordringen.

Hoppet med brudekjole

– Etter hvert ble hoppene mer og mer forseggjorte. Folk prøvde å overgå hverandre, sier Jacobsen.

Videoen han har klippets ammen viser blant annet et nygift par som hopper på sjøen i brudekjole og smoking.

Nå har trenden dabbet av på Færøyene, med bare noen få etternølere som ennå hopper.

Mystisk opprinnelse

Til Norge kom badeutfordringene først til Vesterålen, og har bredd seg i hovedsak i Nord-Norge.

I Tromsø kastet blant annet Thomas Amundsen seg utfor kaikanten på en sykkel, mens det også har blitt badet i både Longyearbyen og Alta.

Se sykkelstuntet igjen:

Thomas Amundsen tok Hawaii-shortsen og sykkelen med seg over bryggekanten i Tromsø. Nå hopper folk over hele landet i havet og utfordrer vennene sine til å gjøre det samme.

Hvordan utfordringen om å hoppe i havet kom til Færøyene og deretter Norge, er derimot litt uklart.

– Noen sier den første utfordringen kom fra en færing som bor i Danmark. Andre sier at den startet i Canada. Og så er det dem som sier at det hele startet på Færøyene. Det er faktisk litt mystikk rundt hele opprinnelsen, sier Óli Jákup Jacobsen.

Se flere badere i nord her:

Alle hopper i havet i nord.

Gode råd til isbadet

Badeforeningen Ishud i Tromsø ønsker flere badere velkommen når de har sitt ukentlige bad fredag ettermiddag. De har også noen gode råd til nybegynnere blant isbaderne.

Sørg for å ha en vei opp igjen fra vannet etter hoppet, spesielt om du er lite vant med å bade i kaldt vann, og drikk ikke alkohol før badet.

Ingeborg Volan

Ingeborg Volan, spesialrådgiver for sosiale medier i NRK.

Foto: Mario Torres/NRK

– Bruk noen gamle sandaler, joggesko eller neoprensko til å beskytte føttene mot for eksempel kråkeboller. På det kaldeste på vinteren kan det være lurt med ei lue på hodet, sier Terje Berntsen.

– Flere grunner til at det tar av

Spesialrådgiver for sosiale media i NRK, Ingeborg Volan, tror det er flere grunner til alle utfordringene.

For det første er vi mennesker glad i veddemål og i å utfordre hverandre.

– Effekten av slike utfordringer blir jo også større når de deles på sosiale media. Når mange ser utfordringen er det nok flere som gjennomfører, enn om det bare hadde vært internt i venneflokken, sier Volan.

Å dokumentere badet er noe alle kan få til med mobilen sin, og dermed vise fram til hele nettverket sitt hvor tøffe de har vært. Volan tror hun har en idé om hvorfor det spesielt er folk i Nord-Norge som har trykket utfordringene til sitt bryst.

– Det er kanskje en slags motreaksjon på alle i sør som har delt bilder av sommervær den siste tiden, mens det snør i nord, sier hun.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark