Hastigheten i fjellet har tredoblet seg - forventer steinras raskt

NVE forventer at Oksfjellet i Kåfjord raser ut i løpet av de nærmeste dagene på grunn av økt hastighet og mye steinsprang.

Evakuert gårdsbruk

Steinmassene i Oksfjellet beveger seg nå raskere enn før. Nå er bevegelsen på 15 cm i døgnet.

Foto: Bernt Olsen / NRK

– Vi kan ikke utelukke at det skjer noe nå snart når fjellet beveger seg i så stor hastighet. Det kan gå noen dager, men vi må være forberedt på at det kan skje relativt fort, sier leder for Skredseksjonen i Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE), Lars Harald Blikra.

Tidligere denne måneden ble det registrert mye bevegelse i deler av Oksfjellet i Kåfjord i Troms, og ekspertene forventer at opp mot 12 000 kubikkmeter med stein vil rase ut fra fjellet. Gården ved foten av fjellet er evakuert og 200 geiter er sendt til slakting.

Ustabilt fjellparti ved Kåfjord i Troms

Fjellet ved Holmen i Kåfjord står i fare for å rase ut. Området under fjellet er evakuert.

Foto: Lars Harald Blikra

Før helgen var hastigheten i Oksfjellet i Kåfjord fire centimeter i døgnet. Etter stormen som herjet i nord tirsdag kveld og natt var hastigheten mellom seks og syv cm. Torsdag melder NVE at bevegelsene ligger stabilt på 15 centimeter i døgnet.

– Det har gått en god del steinsprang i natt og i løpet av dagen. Det er typiske forsignaler på at et ras er forestående, sier Blikra.

– Jeg tror fjellet bare går upåvirket av nedbør og annet vær nå. Kommer det nedbør så vil det jo påvirke fjellet, men det beveger seg mye uten særlig mye påvirkning.

Et område på omtrent 10.000 kubikkmeter er avstengt, og nå venter NVE på at fjellet skal rase ut.

– Vi følger nøye med. Det er ikke så ofte vi får anledning til å måle skred, og det er verdifulle data for oss, sier Blikra.