Hopp til innhold

Harstadkvinne ny leder for transpersoner, lesbiske, homofile og bifile

– Selv i 2016 er det fortsatt et stort behov for en forening som oss, blant annet fordi mange homofile ungdom trakasseres, sier Ingvild Endestad.

Ingvild Endestad

Ingvild Endestad fra Harstad tar fatt på nye oppgaver framover. Hun blir øverste leder i Landsforeninga for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH).

Foto: Privat

Ingvild Endestad fra Harstad er valgt som ny leder av Landsforeninga for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH). Det skjedde under organisasjonens landsmøte i Oslo i helga.

– Det føles veldig bra og litt overveldende akkurat nå. Dette er en stor oppgave i en organisasjon som er viktig for veldig mange mennesker. Jeg føler meg ydmyk som får lov til å ta over som leder, sier Endestad til NRK.no kort tid etter valget.

Hun ble valgt av en enstemmig komité, og overtar etter Bård Nylund.

Søndag ble det også klart at LLH skifter navn til Fri – Forening for kjønns- og seksualitetsmangfold.

Mange homofile unge trakasseres

Endestad forteller at foreninga har lagt bak seg et landsmøte med store politiske vedtak.

– Et av de største vedtakene vi gjorde var å endre navn, det har vi prøvd å få til i rundt ti år. Jeg tar fatt på lederrollen med litt blanke ark, sammen med veldig engasjerte, flinke medarbeidere. Vi har blant annet vedtatt at Norge skal gjøre en aktiv satsing for flyktninger, og prøve å sørge for at alle får et sted å bo. Vi vil også styrke barns rettigheter ved å jobbe for at det blir lov å ha flere enn to juridiske foreldre – noe mange homofile og lesbiske ønsker i dag.

Harstad-kvinnen mener foreningas viktigste oppgave er å jobbe for at alle, uavhengig av kjønnsorientering, skal få mulighet til å leve ut den de er – der de bor.

– Selv om vi skriver 2016 er det fortsatt et stort behov for en organisasjon som Fri. Hver enkelt person som forteller åpent om legningen sin, bryter med normene i samfunnet, og det er viktig. For eksempel viser en ny undersøkelse at fire av ti norske ungdom har opplevd trakassering på grunn av legningen sin. Det viser at vi har en jobb å gjøre, sier hun.

Endestad mener også at helsevesenet har for dårlig kompetanse når det gjelder seksualitetsmangfold.

– Fri har en jobb å gjøre også på dette området, og enormt mye internasjonalt. Min ambisjoner er blant annet å bygge en stor, sterk organisasjon som en tydelig samfunnsaktør.

Navn som ikke ekskluderer

Endestad sier at det har vært utfordrende å finne et nytt navn på organisasjonen som favner alle den arbeider for.

– De siste årene har vi jobbet med å avgjøre hvem vi skal være til for. Det har vært vanskelig å finne et navn som gjør at vi ikke ekskluderer noen – navnet ligger veldig nært folk. Det føles som en stor seier å ha klart å bli enige om et nytt navn på foreninga.

Endestad kommer fra stillingen som kommunikasjonsrådgiver i LLH.