Morten Harket tolker Espen Lind

Når Morten Harket går solo er det med hjelp av en av Espen Linds tidligere slagere.

Tolker Lind

Harkets andre singel etter A-ha blir med Espen Lind-låta «Scared of Heights» fra 2008. Kents Martin Skøld og Joakim Berg er blant andre bidragsytere til plata.

Foto: AFP/SHAUN CURRY/Scanpix

Et drøyt år etter at A-ha la opp er Morten Harket (52) klar med sitt femte soloalbum.

13. april er «Out Of My Hand» ute i butikken, men allerede 9. mars er singelen «Ligthing» i salg.

Når Harkets andre singel kommer 23. mars, låner han Espen Lind-låta «Scared of Heights» fra 2008.

– Den første «post-A-ha»-sangen

Harkets soloalbum kommer ut på Universal i Tyskland.

A-has hjemmeside forklares låtvalget slik:

– Med det lette, raskere tempoet i arrangementet ble «Scared of Heights» den første «post-A-ha»-sangen Når vi hørte på introen blir det klart at Morten Harket har lyttet til sitt eget hjerte. Han tar bandets spesielle aura med seg inn i framtiden - på sin egen måte.

Dette er ikke første gang Morten Harket og Espen Lind samarbeider. Under TV2s innsamlingsaksjon for Kosovo-flyktninger i 1999 framførte de Leonard Cohen-klassikeren «Halleluja» – en låt Lind senere gjorde med Kurt Nilsen, Alejandro Fuentes og Askil Holm.

– Det var Espens forslag, en nærmest sakral sang. Det er ikke alle sanger som fungerer som de skal i sammenhenger som denne, sa Harket etterpå til Aftenposten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Harket med tuba og ukulele?

Harket og Lind i duo

Innsamlingsprogram til inntekt for flyktningene på Balkan, arrangert av Røde Kors og TV2. Morten Harket (t.v.) Espen Lind på scenen sammen.

Foto: Ørn Borgen/SCANPIX

«Scared of Heights» lå 21 uker på VG-lista med førsteplass som beste plassering. Låta ble også A-listet i norske radiostasjoner.

Musikkprodusent i NRK1, Robert Sætervik, er overrasket over låtvalget.

– Espen Lind gjorde denne med tuba og ukulele. Det er ikke akkurat noe vi forbinder med Harket. Samtidig har låta en falsett, og sånn sett er det kanskje ikke så rart. Låta er mest kjent i Norge. Om Harket tenker utlandet, vil låta være ukjent for folk flest der, sier Sætervik.

Musikkjournalist i Nordlys, Egon Holstad, mener at Harket bruker Linds låtteft.

– Harket har aldri vært noen låtskriver av rang. Han har en karriere basert av at andre skriver for ham. Når han først beveger seg i et kommersielt popterreng, er det greit å bruke noen som har peiling. Og det har jo Espen Lind.

Espen Lind er i dag stasjonert i New York som låtskriver og produsent sammen med barndomsvennen Amund Bjørklund fra Tromsø. De står bak en rekke internasjonale hits. Bl.a. for Beyonce, Chris Brown, Ne-Yo, Atomic Kitten og Train.