Hopp til innhold

Eirik skulle bare løpe opp bakken

Eirik Haugsnes (33) har tatt løpebølgen enda litt lengre, og ikke minst mye høyere.

Eirik Haugsnes

SKYRUNNER: Skyrunning er ikke en ekstremsport, men en ekstrem utholdenhetssport. Og så får du en luftig naturopplevelsen med på kjøpet, forteller Eirik Haugsnes. Til helgen skal han løpe Mont Blanc Marathon i Chamonix i Frankrike. Øvelsen består av et løp på 1000 høydemeter over en distanse på mellom 2,5 til 5 kilometer.

Foto: Eirik Haugsnes

– Menneskekroppen er unik i den forstand at den er alene om kapasitet til å holde seg i gang svært lenge uten å legge seg ned. Det virker fjernt, men om vi begynner å trene på det, er det mulig å bevege oss svært langt og rolig over tid.

Det sier Eirik Haugsnes fra Skjervøy i Nord-Troms, som valgte å stå på sidelinja når maratonløpet i Nord-Norge ble arrangert sist helg. Han har valgt å ta løpinga si ett hakk lengre.

Eirik Haugsnes

GRATIS REISE: Etter at Eirik Haugsnes gjorde det overraskende godt i verdenscupen i skyrunnning, fikk han sponsoravtale og ble en del av et internasjonalt lag i ekstremterrengløping. Nå får han betalt reise og opphold til flere løp i Europa.

Foto: privat

Da han i fjor sommer dro til Frankrike på ferie, med kone og barn og svigerfamilie, var også joggeskoene med på lasset.

– Vi skulle jo være i tre uker, og i løpet av de tre planla vi å dra til Chamonix. Jeg ville gjøre et forsøk på å bli best mulig i et motbakkeløp i Mont Blanc, forteller Haugsnes.

I de ekstreme motbakkeløpene, som er en del av verdenscupen i idretten skyrunning, ble Haugsnes nummer tre og nummer fem i de to løpene han deltok i. I løpet av ferieturen var Haugsnes blitt en skyrunner.

Til helgen skal han delta i verdensmesterskapet i den ekstreme utholdenhetsidretten under Marathon Mont Blanc i Chamonix.

– Tester sine ytterste grenser

En løpebølge har for lengst feid over landet. Under Oslo Marathon i fjor stilte 23.000 på startstreken i tidenes største løp i Norge for begge kjønn, hittil.

Skyrunning er ikke en ekstremsport, men en ekstrem utholdenhetssport der du får en luftig naturopplevelse med på kjøpet

Eirik Haugsnes

Sist helg opplevde også Midnight Sun Marathon å sette ny deltakerrekord. Den fulgte Eirik Haugsnes fra sidelinja i Tromsø.

– Løpebølgen merker man jo godt. Det er en voldsom vekst i terrengløping, og rundt i Europa blir skyrunning stadig mer populært. Påmeldinga til VM i Marathon Mont Blanc var fulltegnet i løpet av få minutter, forteller Haugsnes.

Men det er langt fra asfaltløping i midnattssol i Tromsø til motbakkeløp i Chamonix.

– Maraton handler om å teste seg selv, og om å teste den ytterste grensen for hva du kan tåle. Skyrunning er ikke en ekstremsport, men en ekstrem utholdenhetssport. Og så får du en luftig naturopplevelsen med på kjøpet, sier Haugsnes.

Eirik Haugsnes

DÅRLIG FØRE: – I Nord-Norge er det egentlig et skandaleår for skyrunning, siden det fortsatt er skiføre på toppene, forteller Eirik Haugsnes, som likevel ikke går av veien for å løpe på snøføre.

Foto: Privat

Ultramaraton på 170 kilometer

Skyrunning består av tre forskjellige øvelser: Sky, Ultra og Vertikal.

Felles for alle konkurransene er at de involverer å løpe opp bratte fjellsider, løpe langs topper av fjell, og om å løpe ned igjen.

Eirik Haugsnes

HJEMME: Eirik Haugsnes er opprinnelig fra Skjervøy i Nord-Troms, et område med en rekke topper på over 1200 meter. Favorittområdet hans er likevel Senja, nært hjemmet på Finnsnes.

Foto: privat

Felles for dem som deltar er at de har gått lei av veien og vil ha større utfordringer, forteller Haugsnes.

– Den mest ekstreme konkurransen er Ultra, der tar det virkelig av, med konkurranser opp mot 167 kilometer, inkludert 10.000 høydemeter opp og ned, sier Haugsnes.

Den distansen klarer de beste, som den spanske kjendisløperen Kilian Jornet som vi kommer tilbake til, på rundt 20 timer.

Eller for eksempel Ronda Dels Cims i Andorra; 170 kilometer med løping i fjellet, og en stigning på 13.000 høydemeter.

Med seg har de kun lett utstyr som vindtette klær. Vann får de på sjekkpunkter undervegs.

I verdensmesterskapet til helgen skal Eirik Haugsnes fredag delta i konkurransen Vertikal; et løp på 1000 høydemeter over en distanse på mellom 2,5 til 5 kilometer.

Søndag deltar han i et Sky-løp, Mont Blanc Marathon; 42 kilometer med en stigning på 2511 høydemeter til toppen, og en bratt nedstigning på 1490 meter.

– Det er ikke ekstremsport selv om det er bratt. Det krever mye utholdenhet, og en hel del klatring. Det er steiner som kan flytte på seg eller skli. Men når du kommer på toppen er opplevelsen enorm, forteller Haugsnes.

Selv har han funnet ut nøyaktig hvor mye kroppen hans tåler. Det kan Haugsnes på mange måter takke den berømte tidsklemma for.

Fikk drahjelp av tidsklemma

Eirik Haugsnes var ikke gammel før han gikk sine første skirenn, og hevdet seg tidlig som en talentfull skiløper i hjemkommunen Skjervøy.

Men da han kom i 20-årene sa kroppen stopp, på grunn av en virusinfeksjon.

Etter hvert kom han i gang med treningen igjen, men i mellomtiden hadde Eirik blitt pappa.

– Langrenn er veldig tid- og ressurskrevende, og det ble naturlig å slutte med. Men jeg hadde ikke lyst å slutte å trene, forteller han.

Det første motbakkeløpet var hjemme i Troms, da han egentlig skulle trene til et skirenn. Men denne type trening viste seg å passe godt for en familiefar.

– Motbakkeløp er veldig effektiv trening. Fort opp og fort ned og så er du ferdig, sier Haugsnes.

Altså, perfekt trening til en som har liten tidtil annet enn familie.

Men så har han et talent ut over det normale også, som ferieturen til Frankrike og Chamonix avslørte.

(Skyrunning innebærer løp på inntil 42 kilometer med minimum 2.000 høydemeter i total stigning. Det blir det gode Instagram-bilder av. Bildet under er fra et løp på Kreta).

– Har funnet ut hvor mye jeg tåler

Når Eirik Haugsnes reiser til Frankrike til helgen, nøyaktig et år etter at han oppdaget sitt talent, er det mange som følger med.

Verdensmesterskapet i Chamonix har etter hvert vakt stor oppmerksomhet i Europa, og sporten har allerede fått sine stjerner.

Kilian Jornet, den 27 år gamle langdistanseløperen fra Sabadell i Catalonia i Spania, har ikke mindre enn 361.000 følgere på Facebook.

– Stjerner som Jornet er store stjerner på internasjonalt nivå, og driver jo med dette på heltid. De skaper blest om idretten, som igjen trekker nye både publikummere og løpere, sier Haugsnes.

Og så er det de som er lei av asfaltløping og er på jakt etter nye utfordringer, som har løftet blikket mot fjellet.

Paradoksalt nok har Eirik denne uken ladet opp med å gå på Finnmarksvidda. Bakkene, og en melkesyre få kan drømme om, sparer han til helgen.

– Jeg har egentlig funnet ut hvor mye jeg tåler, og jeg er ikke konkurransedyktig på avstander over 50 kilometer. Deretter blir det overlevelsesstrategi, sier Eirik.

Men han utelukker ikke at han blir å finne på startlisten til Ultramaraton en gang i fremtiden.

– Alle kan jo komme seg opp, og gjennomføre. Men det er tida som går som avgjør om du har noe der å gjøre; om du kan hevde deg i toppen, sier Eirik Haugsnes.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark