Hopp til innhold

Har stått i kø siden torsdag på grunn av fergedåp og fergefeil

Flere trailere og personbiler har stått i kø i Øksfjord siden torsdag på grunn av feil på nyferga MS «Bergsfjord». Boreal sier det dreier seg om innkjøringsproblemer, og beklager dårlig informasjon.

Fergekø i Øksfjord

I Øksfjord har det dannet seg lang kø med trailere og biler. Foreløpig er det usikkert hvor lenge de blir stående.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

På grunn av fartøydåp i Hammerfest tidligere på dagen torsdag, hopet det seg opp med kjøretøy på fergeleiet mellom Øksfjord og Hasvik senere på kvelden.

Da ferga omsider ankom Øksfjord, oppsto det feil på den ene baugporten, noe som førte til at kun personbiler ble med over til Hasvik.

Likevel måtte ferga returnere på grunn av at ferga ikke klarte å legge til kai.

Nå har det hopet seg opp med trailere og personbiler i Øksfjord.

Boreal transport har nå satt inn ekstraruter mellom Øksfjord og Hasvik.

Ekstraturer betjenes av MF Hasfjord. Tungtrafikk vil bli prioritert i dag, fredag 12. februar. Grunnet kansellering av avgang fra Hasvik 15:00 vil MF Hasfjord gå ekstratur fra Øksfjord til Hasvik 15:00, retur fra Hasvik klokken 16:45.

I morgen lørdag den 13 februar vil avgang fra Øksfjord til Hasvik være klokken 10:00, med retur fra Hasvik 11:30. Avgang fra Øksfjord til Hasvik er klokken 13:30, med retur fra Hasvik 15:00.

Står fast i Øksfjord

Mikkel Sørøy Tornensis er en av passasjerene. Han skulle fra Øksfjord til Sørøya torsdag, men fredag er han fortsatt i Øksfjord. Ferga klarte rett og slett ikke å legge til kai i Hasvik.

– Da ferga endelig kom var baugporten ute av funksjon, og resulterte i at mannskapet fant ut at bare småbiler kunne bli med. Men vi kunne ikke komme oss til kai i Hasvik på grunn av dårlig manøvreringsevne til nyferga, så da bar det over til Øksfjord igjen.

– Så nå står det utallige biler og trailere her i Øksfjord, sier han.

Tornensis synes den nye ferga ligger langt unna forventningene, og er skeptisk til manøvreringsevnene når det blåser opp.

Innkjøringsproblemer

Ina Midttveit, kommunikasjonsrådgiver i Boreal, bekrefter at det var problemer med baugporten.

– Det er klart det er fortvilende, men innimellom har vi en teknisk svikt, så nå er vi nødt til å finne ut hvorfor det skjer og hva vi kan gjøre for at det ikke skal skje igjen, sier Midttveit.

– Da ferga kom til Hasvik, var det store utfordringer med vind i området. Derfor bestemte de seg for å returnere til Øksfjord. Det skaper jo selvsagt trøbbel og frustrasjoner.

– Mange reagerte da båten ikke kom inn til Hasvik. Er ikke disse båtene dimensjonert for været som er i området?

– Båtene er sjødyktige og godkjente. Skipsføreren gjorde en vurdering av været og tok en avgjørelse på ikke å legge til kai. Vi går ikke på akkord med sikkerheten, så hvis de føler at de ikke kan legge til kai fordi det medfører risiko, gjør vi ikke det, sier Midttveit.

Hun sier at Boreal regner dette som rene oppstartsproblemer, og beklager at de ikke har vært flinke nok til å informere passasjerene.

Vil invitere ministeren til Sørøya

– I går ble 14 trailere stående igjen i Øksfjord. Det skaper en rekke nye problemer, etter som det ikke blir satt inn ny ferge på grunn av hviletiden for mannskapet ombord, sier ordfører i Hasvik, Eva Husby.

– Ferga er den største utfordringen og flaskehalsen for samfunnet her i Hasvik. Det kaoset vi har hatt her de siste dagene er det som opptar folk, sier hun.

Torsdag besluttet kommunestyret i Hasvik å skrive brev til samferdselsministeren. De ønsker at Ketil Solvik-Olsen (Frp) selv skal komme å ta i øyesyn de transportutfordringene beboere, politikere og næringslivet opplever med ferga som flaskehals.

Etter at ferga ble fylkeskommunens ansvar i 2010 har problemene hopet seg opp. Ordføreren frykter at at Hasvik-samfunnet skal dø hvis det ikke snarest kommer en løsning på plass.

– Jeg forventer at man finner en løsning nå, for dette er uholdbart, sier Husby.