Hopp til innhold

Får 1300 kroner i pensjon: – Alt i Norge er fryktelig dyrt

Russermarkedet i Kirkenes står i sterk kontrast til den norske kjøpefesten før jul. Antonina og Zoja selger håndverk fra Russland for å spe på en månedlig pensjon på 1300 kroner.

Russermarked

Siste torsdag hver måned er det russisk marked på torget i Kirkenes.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Vi elsker Kirkenes, nordmenn og turistene som kommer hit, sier selgeren Antonina Zjeltova. Hun og kollegaen, Zoja Mashkova, har brakt varene sine til Finnmark i mer enn ti år, og er fulle av lovord om opplegget.

De har rigget opp enkle bordplater på toppen av grønne varekasser i sin egen lille bod. Tynne duker dekker platene, og oppå der igjen ligger det rekkevis med fargerike sokker og votter, matrjosjka-dukker og store ullsjal.

Kontrasten blir stor til de store Black Friday-bannerne i butikker og handlegater ellers i landet. Julehandelen trapper stadig opp, og handlegatene prydes av reklame om gode tilbud på ellers dyre varer.

1300 kroner i pensjon

Omtrent siden 1987 har man kunnet handle håndverk fra Russland i Kirkenes, når russermarkedet ruller inn på torget den siste torsdagen i måneden.

I likhet med de andre torghandlerne, er Antonina og Zoja russiske pensjonister. Av staten får de rundt 1300 kroner i måneden. Det er ikke mye å rutte med.

– Og sønnen min er fortsatt ugift, akker Antonina.

Hun finner frem en bunke med tollpapirer og regnskapsboka si.

– Ting er på stell, sier hun stolt. Alt i Norge er fryktelig dyrt, men vi blir behandlet svært pent og får fortsatt god nok fortjeneste til at det lønner seg å komme hit, sier hun.

Russermarked

Når datteren ikke trenger barnepass, reiser Nina Rybalkina til Kirkenes. Hun er tidligere selger og stortrives på marked.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Liv på torget

– Russertorget er et koselig bilde i byen. Det viser at Kirkenes på mange måter er en russisk by. Når du kommer hit, går du på en måte litt inn i Russland, sier ordfører i Sør-Varanger Rune Rafaelsen.

Selgerne får salgsbevilgning for ett år om gangen. Ordføreren tror alle vinner på at markedet eksisterer.

– Det skaper litt liv på torget. De russiske konene får en ekstrainntekt, og vi får muligheten til å kjøpe russisk håndverk.

Han håper det vil være lukrativt for selgerne å komme også i fremtiden. Det er ikke like sikkert.

Prisene vokser

For varene på markeder i Moskva og St. Petersburg blir stadig dyrere. De siste årene har også prisene på håndverket selgerne kjøper inn, fortsatt å vokse.

Antonina og Zoja skylder på dollar- og eurostyrkelse. Enkelte av varene sine kan de ikke unne seg selv, sier de, og peker ut et heklet ullsjal. De forteller at de heller vil selge sjalet, og kjøpe skikkelig mat.

De synes imidlertid at alle nordmenn burde få seg et slikt ullsjal til jul.

– Man kommer ut av badstua, hyller seg inn i sjalet og tar en ørliten dram, en bitte liten ølskvett. Så er alle plager og sykdommer kurert, lover de.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark