Har malt nakne menn i ti år

Marianne Darlèn Solhaugstrand maler menn slik hun tror kvinner ser dem.

Marianne Darlén Solhaugstrand

Marianne Darlèn Solhaugstrand foran maleriet 'Ophelia - the blood rose', et av bildene hun tar med seg til Tromsø.

Foto: Hanne Gudrun Gulljord

– Jeg har jobbet med malerier av nakne menn de siste ti årene, først og fremst for å se om det finnes et eget kvinneblikk, sier Marianne Darlén Solhaugstrand.

Kunstneren, som er født i Tromsø og utdannet ved Kunstskolen i Oslo, stiller i sommer ut åtte av akvareller av nakne menn i en samleutstilling på Tromsø kunstforening.

– Jeg har under arbeidet mitt sett på hvordan menn har blitt fremstilt i kunsten. Bildene jeg da så var ikke av menn jeg fant tiltrekkende. Jeg ville se hvilke bilder av menn jeg kunne lage, og premisset var at jeg kun skulle male menn jeg selv syntes var attraktive, forteller Solhaugstrand.

– Mye av fremstillingen av menn er basert på hvordan menn definerer seg selv, og hvordan de vil bli definert. Når damer ser på menn, er det kanskje på en litt annen måte.

– En utstilling som skiller seg ut

– Jeg synes det er gøy å vise en utstilling som skiller seg ut slik denne gjør, sier leder for Tromsø kunstforening, Svein Ingvoll Pedersen.

– For mange er motiver av nakne mennesker noe de forbinder meg eldre kunst. I dagens samfunn er vi også eksponert for mye nakenhet, men oftest er det kvinner. I denne utstillingen blir nakne menn satt inn i situasjoner og positurer hvor vi vanligvis er vant til å se kvinner, fortsetter han.

Ønsker å provosere

Han synes ikke utstillingen, som står fra 6. juli ti 1. september, er upassende, men håper utstillingen vil provosere litt. Det samme gjør Hanne Gudrun Gulljord, formidlingsleder i kunstforeningen.

– Vi ønsker så klart at publikum skal reagere, det blir spennende å se hvordan. Personlig synes jeg det er befriende at også menn fremstilles på denne måten. Som fagperson liker jeg at kunstneren bruker akvarell i en ny sammenheng. Hun gjør det når hun forener populærkulturelle og historiske motiver, samtidig som hun setter mannen i kvinnenes sted, sier hun.

Tromsø kunstforening

Svein Ingvoll Pedersen (til høyre) leder for Tromsø kunstforening og Hanna Gudrun Gulljord, formidlingsleder for kunstforeningen, diskuterer bildene til Marianne Darlén Solhaugstrand.

Foto: Petter Strøm

Ingen kritikk

– Det er helt opp til mottakeren selv å tolke bildene. Men det er selvfølgelig interessant å se maleriene opp mot diskusjonen om hvilke bilder jenter legger ut på internett, samtidig som hvordan gutter fremstår på nett ikke er et tema, sier Solhaugstrand.

Men kunstneren selv er ikke så interessert i å rette kritikk mot hvordan menn ser på kvinner.

– Jeg vil heller åpne for en diskusjon for hvordan kvinner ser på menn, og vise en alternativ fremstilling av mannfolk.

Nyheter fra Troms og Finnmark