Hopp til innhold

Timotei haiker seg jorda rundt - har tilbakelagt 156.000 kilometer

Rumenske Timotei Rad har siden han var liten gutt drømt om å reise jorda rundt. Nå er han ute på sin tredje haiketur, og det er få i verden som har mer haike-erfaring enn han.

Timotei Rad

Rumenske Timotei Rad følger barndomsdrømmen om å reise jorda rundt, ved å prøve og haike. Nå er han i Nord-Norge, og har fått haik fra Alta til Tromsø med fembøringen Braute.

Foto: Marte Lindi

Han har reist 156.356 kilometer rundt i verden kun ved å haike. Rumenske Timotei Rad (28) fra byen Cluj i Transylvania i Romania, ville se verden og reiser nå jorda rundt ved å haike.

– Jeg vil prøve å se om jeg klarer å reise jorda rundt ved å haike. Dette er min tredje haiketur ut i verden, sier Rad.

Den første turen hans endte da han måtte tilbake til hjemlandet for å skaffe seg kinesisk visum. Den andre turen endte i Afghanistan, der han ble hentet hjem med en afghansk militærbil og fly av den rumenske ambassadøren. Det var nemlig ikke lov for rumenere å være i Afghanistan.

– Denne gangen prøver jeg å reise mot vest, da jeg på de to første turene mine haiket i øst i asiatiske land, smiler Timotei med sitt litt gutteaktige smil.

Timotei Rad

Dette er alt Timotei Rad har med seg når han haiker rundt om i verden.

Foto: Marte Lindi

Femte beste haiker i verden

Det er kanskje det som har hjulpet 28-åringen på veien gjennom land som mange nordmenn ikke kunne tenke seg å haike gjennom. Det være seg Kina, Mongolia, Sibir eller Afghanistan.

– Jeg hadde lyst å krysse over fra Sibir til Alaska, men der er det ingen veier, så det går ikke an, sier han.

Med sine 156.000 tilbakelagte kilometer, er han uoffisielt nummer fem på lista over dem som har haiket lengst i verden. Den som troner øverst har haiket nesten dobbelt så langt som ham, og har brukt åtte år på å reise.

– Hvis jeg haiker mye de neste tre årene, så klarer jeg kanskje å reise mer enn ham. Jeg klarte 80.000 kilometer i fjor, som er det meste jeg har reist i løpet av ett år. Det er likevel ikke rekorden som driver meg videre, det jeg liker er de nye tingene jeg opplever og de nye folkene jeg møter, sier Timotei.

Eksempelvis så er det større for ham å se Sognefjorden som er verdens lengste fjord, heller enn å tilbakelegge 100.000 kilometer.

Kom til Norge via Finland

Han startet ut fra hjemlandet Romania denne gangen, der turen gikk videre til Ungarn, Slovakia, Polen, Litauen, Latvia, Estland, Finland og så over til Norge via Karigasniemi i nord.

– Karasjok var det første stedet jeg kom til i Norge, så dro jeg til Nordkapp før jeg kom til Alta, forteller han.

Her har han kommet seg til småbåthavna i Alta, der den kalde nordavinden biter godt og taler lite for at vi er uti sommermåneden juni. Ytterst i havna ligger fembøringen Braute og dupper i bølgene. Her gjør de seg klar til å starte sommerseilasen der første turen går fra Alta til Tromsø.

Timotei har fått haik med båten på denne seilasen, der bil dermed er byttet ut med båt.

Timotei og skipperen

Over en av kassene ombord på båten Braute, fylles et skjema ut for Timotei, før han får lov av skipperen (t.h.) å være med på seilasen til Tromsø.

Foto: Marte Lindi

Skaffet båthaik videre

Den som skaffet ham haik denne gangen var fiskeren Martin Fiksen som er med i båtlaget som eier Braute.

– Jeg var på vei hjem fra sjarken min og plukket ham opp i Olderfjord da jeg passerte forbi. Av og til så er det artig å plukke opp haikere og ha noen med i bilen på turen, sier Fiksen.

Timotei snakket hele veien til Alta, og fortalte om sine opplevelser og delte mange artige historier fra sine haiketurer rundt i verden.

– Jeg skjønner ikke hvordan han får det til, spesielt til alle de landene som jeg aldri kunne tenkt meg å reise til. Der har han hatt det koselig og møtt svært gjestfrie folk, så man bør kanskje tenke over sine egne fordommer og bare reise dit man vil, fastslår Fiksen.

Etter å ha huset den rumenske haikeren i noen dager, tenkte Fiksen at Timotei kunne få prøve sjøveien denne gangen, og tilbød haik videre med båten Braute.

– Jeg tror ikke han har haiket på denne måten før, så det blir nok en artig opplevelse.

Martin Fiksen

Martin Fiksen plukket opp en haikende Timotei i Olderfjord i Finnmark, og tok ham med til Alta. Der skaffet han haik videre for rumeneren med båten Braute (i bakgrunnen).

Foto: Marte Lindi

– Man må være tålmodig

Dette blir Timoteis første båttur, og han er veldig entusiastisk med tanke på å prøve et nytt framkomstmiddel.

– Nå drar jeg videre sørover etter turen til Tromsø. Da blir det Trondheim, Bergen og så videre til de den lengste fjorden og fjellene som ligger rundt der, sier han.

Er det vanskelig å haike rundt som du gjør nå?

– Jeg synes ikke det er vanskelig, men hvert land er forskjellig fra hverandre. Og det som kan være enkelt for meg er vanskelig for deg og motsatt.

Timotei påpeker og at det er situasjoner der man er nødt til å værte tålmodig når man haiker.

– På vei fra Nordkapp måtte jeg vente et sted i sju timer før jeg fikk haik videre. I Mongolia tok det 31 timer før det i det hele tatt kom en bil, da det er få veier og få biler der. Jeg liker likevel dette såpass godt at det er greit å ofre tida på å vente. ingenting er umulig, småhumrer han.

Finansieres med bloggen

Det er lesere av bloggen hans som finansierer turen. De liker det han skriver, og siden han bruker lite penger når han reiser, klarer han seg med støtten han får fra dem, forteller Timotei.

– Det første året jobbet jeg litt og reiste litt, men det siste året er det bloggen min som via små donasjoner gir reisepenger i kassa. Jeg får også en del fra de jeg haiker med, men mest fra mine følgere på bloggen. De synes jeg er gal men liker det jeg skriver, så da følger de meg på veien, smiler Timotei Rad.

Timoteis blogg

Slik ser Timotei Rads bloggside ut, der han på rumensk forteller om sine opplevelser når han haiker rundt i verden. Han håper å få oversatt bloggen til engelsk for å kunne nå flere lesere.

Foto: Skjermdump