Har du plass til et museum på tomta di?

Letingen etter ny tomt for Tromsø Museum – Universitetsmuseet fortsetter. Nå ber Statsbygg potensielle tomteeiere om å melde seg.

Tromsø Museum er en stor bygning

Dagens museumsbygg sør på Tromsøya er fra 1961. Nå skal det bygges nytt i sentrum.

Foto: Piera Balto / NRK

Håkon Dreyer Sæter

Prosjektleder Håkon Dreyer Sæter i Statsbygg.

– Vi ønsker et størst mulig tilfang av tomter for å finne den mest optimale tomta for det nye universitetsmuseet, sier prosjektleder i Statsbygg, Håkon Dreyer Sæter til NRK.

I flere tiår har Tromsø Museum – Universitetsmuseet kjempet for nytt hus.

Det eksisterende bygget sør på Tromsøya er fra 1961 og lider under dårlig plass og dårlige lagringsforhold.

I kjelleren har deler av samlingen begynt å mugne på grunn av fukt.

Marit Anne Hauan,direktør ved Tromsø Museum

Museumsdirektør Marit Anne Hauan.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

– Det er ille å skulle ivareta nordområdenes kultur- og naturarv under sånne forutsetninger. Nå er vi under så sterkt press at det nye bygget må komme, uttalte museumsdirektør Marit Anne Hauan til NRK før jul.

Byggestart i det blå

I januar 2016 sa regjeringen endelig ja til nytt museumsbygg i Tromsø sentrum, på 20 000 kvadratmeter og med ei kostnadsramme på 1,5 milliarder kroner.

Fire tomtealternativer er allerede på plass: skipsverftstomta nord i sentrum, tomta sør for Mackbygget, den såkalte teorifagstomta ved Hålogaland Teater, samt ei utfylt tomt ved teatret.

Men nå ber altså Statsbygg om at også andre potensielle tomteeiere melder seg så snart som mulig.

– Vi er allerede i dialog om de tomtealternativene som er kommet på bordet. Nå ønsker vi å gjøre en ekstra sjekk i tilfelle det skulle være flere tomter som egner seg for et museumsbygg, sier Sæter til NRK.

Byggestart er fortsatt i det blå, men går alt etter planen, blir plasseringen av det nye museet spikret i løpet av et halvt års tid.

– Vi skal ha en anbefaling klar for Kunnskapsdepartementet og universitetet i mai. Så blir tomtevalget besluttet før sommeren. Deretter venter forhandlinger med grunneierne, sier Sæter.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Gunnar Grindstein

Se Nordnytt med programleder Gunnar Grindstein

Se Nordnytt med programleder Gunnar Grindstein