Hopp til innhold

Har du 203 mill. å bruke på bolig?

Tomasjord Amfi gikk konkurs i 2010. Nå legges hele borettslaget ut for salg. Pris: 203 millioner kroner.

Tomasjordnes

Fem bygg på Tomasjordnes, som totalt rommer 156 boliger, legges nå ut for tvangssalg.

Foto: NRK

Tomasjord Amfi borettslag i Tromsø ble i oktober i 2010 slått konkurs, i det som var landets største borettslagskonkurs.

De 156 andelseierne mistet alle innskuddene sine på til sammen 49, 25 millioner kroner som følge av konkursen.

I 2012 gikk et utvalg av andelseierne til sak mot Fokus Bank, og krevde 22 millioner kroner i erstatning fra banken.

– Dette er et salg som er beregnet på investorer, sier advokat Bjørn August Krane i advokatvirksomheten Justitia til NRK.

Han er inne som rettens medhjelper i tvangssalget av de 156 boenhetene.

Borettslaget er fordelt på to eiendommer, med en samlet pris på 203 millioner kroner.

Video Tomasjordet Amfi borettslag konkurs

Styrelederen i Tomasjord Amfi, Kirsten Helberg Johnsen, om konkursen.

Kastes ikke ut

Det er Danske Bank som nå har pant i eiendommene.

– Vi skal forsøke å få mest mulig penger for eiendomsmassen, og retter oss mot investorer både nasjonalt og lokalt. De kommer sånn sett til dekket bord. Det er et relativt nytt borettslag, med ferdigstilte leiligheter, sier Krane.

Dagens beboere er beskyttet av husleieloven. De blir ikke kastet ut ved et eventuelt salg.

– Men det er opp til en eventuell kjøper hva han skal gjøre med eiendommene. Et alternativ kan være å seksjonere dem til selveierleiligheter, et annet kan være å drive utleie. Leiemarkedet er jo godt for utleiere i Tromsø for tiden, sier advokaten.

Rabattert pris

– Det er flere av de tidligere andelseierne som fortsatt bor der borte. De har tidsubegrensede leiekontrakter. Dersom en kjøper bestemmer seg for å seksjonere til selveierleiligheter, kan leietakerne kreve å få kjøpe boligen for en rabattert pris, sier Fred Holt, rådgiver for styret i interessegruppen Tomasjord Amfi Interesse.

Så lenge en eventuell kjøper tar hensyn til dagens leietakere, og salget går riktig for seg, har ikke interesseforeningen noe å utsette på salget.

Lang prosess

Når Justitia har en aktuell kjøper, må Danske Bank godta budet, før saken da går videre til tingretten som eventuelt godkjenner salget.

– Vanligvis pleier det ikke å være et problem. Men de tidligere andelshaverne har rett til å uttale seg, og retten skal ta hensyn til dem, sier Krane, som avslører at de allerede har vært i kontakt med flere interessenter.

Flere av leilighetene ble lagt ut for salg da borettslaget begynte å slite med økonomien. Men det var ikke enkelt å få solgt dem.

– Jeg er ganske sikker på at vi får solgt eiendommene. Jeg tror også at Tomasjord er ferdig med de negative oppslagene i media, og at bomiljøet har blitt bra der ute, sier han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark