Håpet er ute for Ingøybruket

Fiskebruket på Ingøy legges ned. Dermed forsvinner den eneste arbeidsplassen på øya med 22 innbyggere.

Ingøybruket

1. mai er det stopp ved Ingøybruket.

Foto: Stian Strøm / NRK

Selskapet Fjordlaks fra Ålesund varslet allerede før nyttår nedleggelse av bruket som ville gjøre fire ansatte arbeidsledige. Men da forsøkte Måsøy kommune sammen med Fjordlaks å finne en løsning på videre drift.

Men nå er det slutt. Fra og med 1. mai er det ikke lenger drift i bruket på Ingøy. Årsaken er at fiskebruket ikke har klart å tjene penger.

– Vi hadde møte med eierne i forrige uke, og da forklarte de at de ikke hadde fått til lønnsom drift og ønsket å samle aktivitet og innsats på Tufjordbruket, sier fungerende ordfører, Tor-Bjarne Stabell.

Frykter avfolkning

Stabell sier det er en krevende situasjon spesielt fordi eierne ikke vil selge anlegget til noen som driver konkurrerende virksomhet.

Tor-Bjarne Stabell

Fungerende ordfører Tor-Bjarne Stabell.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Jeg frykter jo at Ingøy skal bli avfolket dersom vi ikke klarer å skape noe aktivitet som gjør at folk kan bo der, sier han.

– Hva som skjer nå er faktisk ikke godt å si. Kommunen har ikke noen løsning sånn uten videre, og vi inviterer derfor til folkemøte onsdag slik at vi sammen med dem som bor på øya skal se hva som kan være mulig, forklarer han.

Reddes av turisme?

– Men når eierne ikke vil selge til annen fiskeriaktivitet, så er det vel ikke lett å skape noe aktivitet?

– Nei, det er jo det som er utfordrende. Nå har de imidlertid åpnet for at anlegget kan selges til noen som driver kongekrabbefiske eller turisme. Så vi får diskutere og se om det ligger noen muligheter her, sier Stabell.

Åge Flaten leder grendelaget på øya. Han sier at folk er oppgitte over at det ikke skal være mulig å skape virksomhet et steinkast fra de rike fiskefeltene.

Ikke mista håpet

– Men vi har ikke mista håpet om at det skal være mulig å sikre noen arbeidsplasser her ute. Så vi får se hva som kommer ut av folkemøtet. Kommunen skal iallfall ha ros for å gjøre det de kan, sier Flaten.

Men grendelagslederen ser ikke bort fra at Ingøy kan ende opp som et sted med bare fritidsbebyggelse.

– Vi ser ikke for oss at fiskebruket skal kunne brukes til noe annet enn det det er beregna til. Men vi ønsker alle hjertelig velkomne til å etablere noe her, sier han.

Flaten har dessuten liten forståelse for at Fjordlaks ikke vil selge til noen som har lyst til å prøve å få lønnsomhet i bruket.

– Bruket er så lite at det burde ikke være noen konkurrent til Tufjordbruket, mener han.

NRK lyktes ikke mandag ettermiddag å komme i kontakt med ledelsen for Fjordlaks.

Laster kart, vennligst vent...

Nyheter fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali

Se Nordnytt med Sveinung Åsali