Odd Bjarne opplever ofte at bussen ikke tar han med

Rullestolbruker Odd Bjarne Nilsen i Tromsø har på det lengste måtte vente i tre timer før det kom en handikapptilpasset buss som kunne ta han ombord.

Handikappet må vente tre timer på buss

For rullestolbruker Odd Bjarne Nilsen i Tromsø kan ventetiden på busstoppet bli lang.

Foto: Vibeke Paulsen Ceron / NRK

Elektrisk rullestol krever en buss som er lav nok, har plattform eller heis - og i tillegg må busstoppet være opphøyet.

Dette er ikke Cerebral parese-rammede Odd Bjarne Nilsen i Tromsø bortskjemt med.

– Jeg må ofte vente på en buss som er utstyrt for å ta meg med. På det meste har jeg ventet tre timer, forteller Nilsen til NRK.no

Skjer ofte

Hvert 20 . minutt går det en buss som kan frakte ham de sju kilometrene fra boligfeltet Hamna og til Tromsø sentrum.

Likevel kan det gå lang tid mellom hver buss som er ustyrt til å ta ham med.

– Det er fælt å måtte vente, og se at buss etter buss kjører forbi. Ikke minst når det er kaldt og dårlig vær, sier Nilsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Folk reagerer

Buss kjører forbi handikappet

– Det er fælt å måtte vente, og se at buss etter buss kjører forbi, sier Odd Bjarne Nilsen.

Foto: Vibeke Paulsen Ceron / NRK

Nilsen får et antall taxi-rekvisisjoner per år, men de holder ikke lenge. Derfor ønsker den byturglade rullestolbrukeren også å kunne ta bussen for å kunne komme seg mest mulig ut.

– Det ser jo litt trasig ut når jeg blir sittende igjen, så folk reagerer jo. De synes det er like trist som jeg selv, forteller Nilsen.

På vinteren er det spesielt utfordrende å være rullestolbruker og ta buss.

– Det hender jeg må spørre sjåføren om han kan løfte meg inn i bussen, men det er ikke alltid de gjør det. Det er jo heller ikke en del av jobben til bussjåføren, jeg forstår det, sier Nilsen.

Skal være tilpasset

Bare halvparten av busselskapet Cominors bybusser er såkalte laventrèbusser. De er lavere enn andre busser, og dersom fortauskanten tillater det, kan rullestolbrukere og barnevogner kjøres rett inn i bussen.

Likestillingsloven fastslår at alle nye busser skal ha universal utforming.

Det betyr at alle - uansett om de har et handikap, har med barnevogn eller bruker rullator - skal komme seg inn på bussen.

– Vi har rundt 40 busser med universal utforming. Det er rundt halvparten av busstallen vår. I realiteten andelen rullestolbrukere på bussen er veldig liten, sier direktør i Cominor Tromsø, Alfred Aksnes til NRK.no

– Nedverdigende

Norges Handikapforbund sentralt får et betydelig antall klager fra medlemmer som mener at busser har dårlig tilgjengelighet eller er helt umulig å bruke.

Merete Krohn er leder i forbundets avdeling i Tromsø. Hun reagerer sterkt på at rullestolbrukere blir forbikjørt av bussen.

– Det er nedverdigende. Problemet er så stort at det er veldig få som tør å utsette seg for å ta buss. Følelsen av å stå igjen på busstoppet, er forferdelig, sier Krohn.

Vil ikke lage «handikapprute»

Krohn ønsker at busselskapet ville merke bussavgangene med universalt utformede busser, slik at rullestolbrukere kan planlegge og slippe å vente i timesvis på busstoppet.

Ifølge Cominor er det enklere sagt enn gjort.

– Det blir vanskelig fordi når en buss er på service, så må andre busser settes inn. Derfor blir dette vanskelig å overholde, sier Aksnes i Cominor.

– Hvordan reagerer du når du hører at rullestolbrukere venter i flere timer på busstoppet på en av deres busser?

– Det er litt kjedelig. Men vi kan jo legge sammen stolen og hjelpe personen ombord i bussen.

– Men det går jo ikke med elektrisk rullestol?

– Nei, da må de nok vente.

Aksnes sier at det om få år vil bli lettere for rullestolbrukere å ta bussen. Det er et krav fylkeskommunen stiller når bussrutene i Tromsø skal ut på anbud til høsten.

– I løpet av 2011 vil alle bussene tilrettelegges slik at også folk som er avhengig av elektrisk rullestol kommer seg ombord, avslutter Aksnes.