Han var kongens mann. Nå er Svein Ludvigsen dømt.

Han var fiskeriminister og fylkesmann. Kongeparets reisekamerat ved flere anledninger. Torsdag ble Ludvigsen dømt for å ha misbrukt sin stilling for å få seksuell omgang med unge asylsøkere. Han anker saken.

Svein Ludvigsen og kong Harald

ETT AV FLERE MØTER: Kong Harald åpnet fiskerimessen Aqua Nor i Nidarøhallen I 2003, flankert av daværende fiskeriminister Svein Ludvigsen.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Saken mot Svein Ludvigsen har blitt kalt «den groveste anklagen som er rettet mot en høytstående embetsmann i fredstid».

4. juli falt dommen. Svein Ludvigsen ble dømt til fem år i fengsel, for å ha misbrukt sin stilling og tillit for å få sex med tre unge asylsøkere.

– Det er en helt uvanlig sak på bakgrunn av den posisjonen som tiltalte hadde. Jeg kjenner ikke til at det skal ha vært personer i tilsvarende posisjoner som har vært satt under en slik tiltale, og nå dømt, sier Aktor Tor Børge Nordmo da dommen ble kjent.

I sin politiske karriere var Ludvigsen på reise i Singapore og Vietnam med kongefamilien, i rollen som fiskeriminister. Han guidet kongeparet rundt i Troms, og signerte russebukser sammen med dronning Sonja, i rollen som fylkesmann.

Han var mentor for unge politikere i Høyre, partiet han var andrenestleder for på 90-tallet.

Men tiltalen mot Svein Ludvigsen fortalte en helt annen historie.

MANGE MØTER

MANGE MØTER: Svein Ludvigsen (til høyre) har møtt dronning Sonja ved flere anledninger. Her på besøk på Evenskjer i 2011.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Den fortalte om en 67-åring som skal ha skaffet seg seksuell omgang med en 21 år gammel asylsøker på hotellrommet sitt, bare noen uker før han gikk av som fylkesmann i Troms.

Tiltalen fortalte også om en 71-åring som var i Oslo i forbindelse med et møte i et utvalg utnevnt av regjeringen. Dagen før møtet skal han ha skaffet seg seksuell omgang med en lettere psykisk utviklingshemmet asylsøker, på 24 år.

Til sammen tre unge asylsøkere var fornærmede i saken. Ludvigsen selv erkjente ikke straffskyld.

Rettssaken mot ham startet tirsdag 11. juni. Spørsmålene i forkant var mange:

Signerte bukser

Svein Ludvigsen har blant annet signert russebukser sammen med dronning Sonja i sin karriere som både statsråd og fylkesmann.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

1. Hadde Ludvigsen misbrukt stillingen sin?

Aktor i saken, Tor Børge Nordmo, hevdet å ha klare bevis for at Svein Ludvigsen har hatt seksuell omgang med de tre fornærmede.

Alle de tre fornærmede i saken var over 16 år da den seksuelle omgangene skal ha funnet sted. Dersom Svein Ludvigsen hadde sex med de unge guttene og mennene, var ikke det ulovlig

Spørsmålet var om Ludvigsen hadde misbrukt sin stilling som fylkesmann og de unge asylsøkernes tillit til ham, til å skaffe seg seksuell omgang.

Ifølge tiltalen skal Ludvigsen blant annet ha fått de tre unge asylsøkerne til å tro at han enten kunne skaffe dem oppholdstillatelse, eller ta fra dem statsborgerskapet, dersom de ikke gikk med på å ha sex med ham, eller hvis de fortalte noen om forholdet deres.

De unge mennene fortalte om det samme i retten.

– Vi snakket om jobben hans. At han var fylkesmann, at han kjente alle, at han var bestevenn med kongen. Han spurte om familien min også hadde tenkt seg til Norge. At han kunne hjelpe med å fikse det, fortalte den hovefornærmede i retten.

Under sin forklaring hvilte den 25 år gamle mannen hodet sitt mye i den høyre hånden. Han så ned i bordet, eller rett på aktor Tor Børge Nordmo. Holdt blikket unna Svein Ludvigsen som satt på hans høyre side.

Gråtkvalt fortalte han om sexen de hadde. Hjemme hos Ludvigsen, på hytta hans, på hoteller og på fylkeshuset i Tromsø.

– Han sa det skulle være en hemmelighet mellom meg og han. Hvis jeg fortalte til kona hans ville hun bli sur, og da var det ikke noen vits at jeg skulle være i Norge. For meg var Norge et paradis, sa den unge mannen.

I retten innrømmet Svein Ludvigsen å ha hatt sex med den unge mannen, tre ganger.

– Det var ikke i det omfang og på de måter han beskriver i sin forklaring. Alle tre gangene har vært frivillig. Uten tvang eller trusler, sa Svein Ludvigsen i sin forklaring.

Men retten trodde ikke på Ludvigsen.

Retten finner det ikke tvilsomt at tiltalte greide å skaffe seg den seksuelle omgangen ved å få fornærmede til tro at han som fylkesmann, kunne påvirke om han skulle få være i landet eller ikke.

Nord-Troms tingrett

Den tidligere fylkesmannen var også tiltalt for å ha utnyttet den sårbare situasjonen til to av de fornærmede.

Deriblant en mann som møtte Ludvigsen første gang da han vasket på fylkeshuset i Tromsø. Mannen fortalte at de to hadde sex ved flere anledninger, både i Ludvigsens bil og på et hotell i Tromsø.

– Grunnen til at jeg gjorde alle disse seksuelle handlingene var at jeg ønsket at han skulle hjelpe meg med det han hadde lovet. Hans kjennskap og kontakt med Erna Solberg gjorde at jeg fikk enda mer tillit til han. Han utnyttet en svakhet hos meg fordi jeg var i en vanskelig livssituasjon, sa den unge mannen i retten.

Retten finner på bakgrunn av det faktum som er funnet bevist, at tiltalte forledet NN til å la seg bruke til seksuelle ytelser, og at han misbrukte hans sårbare situasjon.

Nord-Troms tingrett

Den tredje fornærmede var en ung mann med lettere psykiske utviklingshemninger. I retten fortalte mannen at Ludvigsen lovet han 15 000 kroner for å kose. Dette fant ikke retten bevis for, men de tror likevel på hovedlinjene i mannens forklaring.

Retten kan ikke se at de nevnte omstendigheter er egnet til å svekke tilliten til fornærmedes forklaring på det sentrale punkt, nemlig om han har hatt seksuell omgang med tiltalte slik som beskrevet i tiltalebeslutningen.

Nord-Troms tingrett

Svein Ludvigsen er dømt til å betale de tre unge mennene erstatning og oppreisning på til sammen 743 000 kroner.

Tor Børge Nordmo

AKTOR: Tor Børge Nordmo var aktor i saken. Han hadde innkalt rundt 20 vitner til den elleve dager lange rettssaken.

Foto: Petter Strøm / NRK

2. Hvordan kunne dette ha gått til?

Svein Ludvigsen var en offentlig person i flere tiår. Et kjent fjes. Han er gift og har to barn. Hvordan skal det være mulig for han å ha utført handlingene han er tiltalt for i så mange år?

Før rettssaken sa politiet at Ludvigsen ha brukt samme fremgangsmetoder mot alle de fornærmede.

I retten hadde de fornærmede ganske like historier. De fortalte at Ludvigsen ga inntrykk av at han kunne hjelpe dem med alt fra jobb og bolig, til oppholdstillatelse og statsborgerskap.

Gjennom meldinger, telefonsamtaler og e-poster hadde Ludvigsen kontakt med alle de tre. Han kunne invitere dem med på hotell og middager.

Og det var ikke de eneste unge mennene Svein Ludvigsen sendte meldinger til. I retten kunne politiet vise frem meldinger som Ludvigsen hadde slettet fra sin egen telefon.

Deriblant denne samtalen med en ung asylsøker, som ikke er fornærmet saken:

Svein Ludvigsen:Har du prøvd med to menn og en dame?
Asylsøker:Damer
Svein Ludvigsen:Høres deilig ut. Skulle gjerne gjort det sammen med deg hehehe men jeg har aldri gjort det
Svein Ludvigsen:Har bare sett det på film. Har sin virkning hehehe
Svein Ludvigsen:Har du forresten noen gang prøvd med bare 2 menn. Jeg har heller ikke opplevd det
Asylsøker:Nei det har jeg ikke og har ikke tenkt å prøve det

– Jeg tenkte at han bare spøkte, og lot han skrive. At det var en slags guttegreie. Jeg svarte med tommel opp, «haha» og sånt, sier den unge mannen til Nordlys.

– Men nå i ettertid ser jeg at hans intensjon kan ha vært noe helt annet.

Ludvigsen oppsøkte ofte ungdomshjem og asylmottak i Troms i rollen som fylkesmann, blant annet for å besøke to av de fornærmede. Flere ansatte i Bufetat reagerte på disse besøkene.

Etter at tiltalen ble kjent, ba regiondirektøren i Bufetat Nord-Norge, Pål-Christian Bergstrøm alle sine enheter i Troms om å vurdere om det var forhold som kunne være relevant i forhold til tiltalen.

– Dette var en annen måte å opptre på, enn det som var vanlig, sa Bergstrøm i vitneboksen.

Men Bufetat konkluderte med at det ikke var unaturlig at Ludvigsen gjennomførte besøkene sine på den måten, basert på hans personlighet.

– Han var opptatt av hvordan det gikk med barn og ungdommer, utsatte svake mennesker i hans fylke. Han hadde et sterkt personlig engasjement for det.

– Hvorfor så ikke dere noen grunn til bekymring?

– Det var overhodet ikke meldt noen bekymring på vegne av barn fra institusjoner i Troms den gangen, i det hele tatt.

Pål Christian Bergstrøm, direktør for Bufetat region nord

VITNE: Pål Christian Bergstrøm i Bufetat skal vitne i saken mot Svein Ludvigsen.

Foto: Bufetat

3. Hvorfor tok det så lang tid å melde fra om overgrepene?

Ludvigsen ble pågrepet i 2018, men ifølge tiltalen skal de første overgrepene ha skjedd sommeren i 2011. Det siste overgrepet som er omtalt i tiltalen fant sted i november 2017.

Politiet jobbet lenge ut fra mulighetene om at det kunne være enda flere fornærmede i saken. I den forbindelse forklarte påtaleleder Elin Norgård Strand hvorfor det er så vanskelig å få ut denne type saker.

– Det kan være flere grunner til at det er vanskelig å få tips i denne saken. Tidsaspektet er én ting. Det kan også være vanskelig for disse miljøene å fange opp hva det gjelder og hvem det gjelder, eller hvor vidt de har informasjon som kan være relevant for saken, sa Strand til NRK.

– Det kan også være en utfordring for dem å forstå at de faktisk har blitt utsatt for noe ulovlig. I tillegg kan det være knyttet en del skam til disse temaene.

Norgård Strand

MYE OPPMERKSOMHET: Påtaleleder Elin Norgård Strand måtte forklare seg til alle landets medier da de først informerte om etterforskningen av Svein Ludvigsen.

Foto: Petter Strøm / NRK

I retten fortalte alle de tre fornærmede at sex mellom menn er en synd der de kommer fra.

– Det er en dødssynd i min religion. Etter hver gang vi møttes, sa jeg at jeg aldri skal møte han igjen. Men han sa at han kunne sørge for at jeg ikke fikk bo i Norge hvis jeg fortalte noen om det. Så jeg turte ikke gjøre noe annet, fortalte en av de fornærmede i retten.

Den unge mannen fortalte at han ble glad da Ludvigsen fikk kreft.

– Jeg hadde mange ganger lyst å drepe han. Men da han fikk kreft tenkte jeg at han kom til å dø av seg selv. Men etter noen måneder var han blitt bra igjen, sier han.

Da han først fortalte noen om hendelsene, var det ikke for å få Ludvigsen dømt. Det var bare for å få slutt på det hele.

– Min klient er lettet, og glad for å ha blitt trodd i retten. Hele prosessen har vært det vanskeligste han har vært gjennom noen gang. Det har vært veldig krevende å stå i, sier mannens bistandsadvokat Gunhild Bergan til NRK.

Gunhild Bergan

LETTET: Gunhild Bergan forteller at hennes klient er lettet over utfallet av rettssaken. hun har ikke diskutert en mulig ankesak med sin klient.

Foto: Petter Strøm / NRK

4. Hvilke konsekvenser får?

– Dette er en svært alvorlig tiltale, sa statsminister Erna Solberg (H) da tiltalen mot Ludvigsen ble kjent.

Saken er nemlig ikke bare en sak mot én person. Den har også stilt spørsmål ved rutinene til flere viktige instanser i det norske samfunnet.

Allerede tidlig i etterforskningen ble det stilt spørsmål til hvordan Fylkesmannen utfører tilsyn, og hvor vidt rutinene deres ivaretar rettssikkerheten til alle parter.

SVARTE PRESSEN: Se hvordan Erna Solberg kommenterte tiltalen mot Svein Ludvigsen.

– Dette var krevende for embetet, sier Elisabeth Vik Aspaker, fylkesmann i Troms og Finnmark.

Fylkesmannen gikk grundig gjennom sine rutiner da saken ble kjent.

– Vi kunne konkludere med at vi hadde, og fulgte, klare rutiner for hvordan tilsyn utføres, sa Aspaker til NRK før rettssaken.

Da dommen var klar understreket Aspaker at saken har vært krevende for fylkesmannen.

– Men i har ingen kommentar til dommen. Det som er viktig for oss fremover er å ivareta våre ansatte og gjøre den jobben vi skal for innbyggerne i Troms og Finnmark, Aspaker.

Også Bufetat har gått gjennom sine rutiner, for å sikre at de blir gjort skikkelig.

Et annet stort spørsmål er hvilke konsekvenser saken vil få for Ludvigsens navn og rykte.

– Dette er en dypt foruroligende sak om at en person i en slik stilling kan misbruke tilliten så grovt som han har gjort, generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), Ann-Margit Austenå.

Aktor Tor Børge Nordmo er fornøyd med rettens vurdering.

– Vi er tilfreds med dommen. Det fremkommer at retten har trodd på de fornærmedes forklaringer, sier statsadvokat Tor Børge Nordmo.

Mens Svein Ludvigsens forsvarere, og Ludvigsen selv, er overrasket.

– Han har mottatt dommen med stor overraskelse og skuffelse, og kommet til at han skal anke den. Han mener retten har vurdert bevis feil og lagt til grunn et for lavt beviskrav. Ludvigsen har det tungt nå, sier forsvarer Kai Vaag.

Svein Ludvigsen selv ønsker ikke å kommentere dommen til NRK.

Slik var rettssaken:

Rettssak Svein Lugvigsen

ANKER: Svein Ludvigsen anker dommen fra Nord-Troms tingrett.

Illustrasjon: Tegner: Elin Fagertun