Hopp til innhold

Han blir trolig Tromsøs neste ordfører, tross historisk dårlig Ap-valg

Med 19 prosents oppslutning i Tromsø har Arbeiderpartiet gjort sitt dårligste valg siden 1925. Likevel tyder det meste på rødgrønt samarbeid.

Wilhelmsen og Kvaal

ET STEG FORAN: Gunnar Wilhelmsen (foran) og Arbeiderpartiet stakk av med flest stemmer under kommunevalget, og ligger an til å bli ordfører i Tromsø. Men det er fortsatt en liten mulighet for at Hans Petter Kvaal (like bak) og Høyre kan ende i ordførersetet. Alt avhenger av de nærmeste dagers forhandlinger.

Foto: Petter Strøm / NRK

Arbeiderpartiet er størst i Tromsø. Men med en oppslutning på 19 prosent har de tapt omtrent 11 prosent siden kommunevalget i 2015. Eller hver tredje velger.

Likevel, og til tross for at Arbeiderpartiet mister ikke mindre enn fem mandater i kommunestyret, er det sannsynlig at det blir et rødgrønt samarbeid de neste fire årene.

Ifølge valgforsker Jonas Stein ved UiT er dette det dårligste valget for Arbeiderpartiet i Tromsø siden 1925. Men høyresiden levner han likevel ikke en sjanse.

– Jeg ser per nå ingen mulighet for dette, sa Stein, da valgresultatet var endelig klokken 00.47 natt til tirsdag.

Jonas Stein

TROR PÅ RØDGRØNT: Valgforsker ved UiT Norges arktiske universitet Jonas Stein tror ikke de borgerlige partiene klarer å kare til seg makta i Tromsø.

Foto: Petter Strøm / NRK

Like før midnatt mandag fikk Arbeiderpartiets Gunnar Wilhelmsen spørsmålet: Blir du Tromsøs neste ordfører?

– Nå er vi blitt det største partiet. Så skal vi selvfølgelig gå i dialog med de rødgrønne for å få et best mulig grunnlag, sier han.

Valgresultat Tromsø 2019.

AP-NEDTUR: Slik endte valget i Tromsø. Tross en kraftig nedtur siden 2015, er Ap største parti og sitter etter alle solemerker ved makta de neste fire årene.

Grafikk: NRK

Utvidet koalisjon?

Det er i dag Arbeiderpartiet, SV og Rødt som styrer Tromsø. Da sittende ordfører Kristin Røymo (Ap) ikke tok gjenvalg, takket den rike forretningsmannen Wilhelmsen ja til å bli partiets ordførerkandidat.

De tre partiene som styrer har, tross et sterkt SV, til sammen tapt stort siden forrige valg. Det betyr at de nå etter alt å dømme må utvide samarbeidet til å inkludere mest sannsynlig MDG og Senterpartiet.

Sistnevnte har gjort et brakvalg. Det fikk 11 prosent – hele 8,8 prosent mer enn i 2015.

– Vi har en god dialog med Sp og MDG. Det er bare muligheter for oss, sier Wilhelmsen.

Kan bli ordfører

EN AV DISSE BLIR ORDFØRER: Gunnar Wilhelmsen (Ap), Pål Julius Skogholt (SV), Marlene Berntsen Bråthen (Sp) og Hans Petter Kvaal (H). Wilhelmsen ligger best an til å få ordførervervet, mens Kvaal ser ut til å ikke ha store sjanser.

Foto: Turi Enoksen / NRK

Hemmelighetsfullt Sp

Ordførerkandidat Marlene Berntsen Bråten i Senterpartiet har under valgkampen holdt kortene tett til brystet. På spørsmål om hvem hun vil invitere til dans etter valget har hun ofte svart «vi går til valg på vår politikk».

Bråthen sier det er viktig er å få gjennomslag for Senterpartiets politikk, uansett veivalg. Like før midnatt, før det endelige resultatet var klart, var hun ikke blitt noe mindre hemmelighetsfull.

– Vi vil gå i samarbeid med dem som gir oss mest igjen for vår politikk. Vi har god dialog med begge sider, begge blokker. Vi ønsker å være ei bru for venstresiden og det borgerlige, sier Bråthen.

Sterkt SV

Hun kunne i det minste si så mye som at hun og SVs ordførerkandidat, Pål Julius Skogholt, snakker godt sammen.

Også SV har gjort et svært godt valg i ishavsbyen. Det har styrket seg betydelig siden 2015. Med 15,8 prosent er SV nest største parti i Tromsø, og har plusset på to mandater til syv i kommunestyret.

Det kan det bli kamp om ordførervervet. Pål Julius Skogholt har ikke lagt skjul på at han kan tenke seg å bli ordfører. Han har lang erfaring fra tromsøpolitikken, noe han mener vil gagne ham.

Rødt har allerede sagt at de foretrekker SVs Skogholt som ordfører, fremfor arbeiderpartiets kandidat, Wilhelmsen.

Skogholt sier ordførervervet nå skal forhandles om.

– Det får det bli opp til partiene ilag å avgjøre hvordan politikk og posisjoner blir de neste fire årene.

Valgvinnerne i tromsø

GOD STEMNING: Marlene Bråthen (Sp), Pål Julius Skogholt (SV), Hans Petter Kvaal (H) og Gunnar Wilhelmsen (Ap) møttes hos NRK Troms dagen etter valget. Nå må de finne ut hvem som skal styre sammen med hvem.

Foto: Petter Strøm / NRK

Frierferd

Høyres ordførerkandidat har etter alt å dømme en lang, om ikke umulig, vei å gå for å stable på bena et borgerlig samarbeid.

Bompengelista og Frp har ikke hatt det beste klimaet i valgkampen. Likevel utelukker de ikke samarbeid. De to partiene har også vært kompromissløse på kravet om at det ikke skal innføres bompenger i Tromsø. Dette er et krav det kan bli vanskelig for Høyre å komme dem i møte på.

Bompengepartiet søkte seg mot en vippeposisjon mellom høyre- og venstresiden, men førstekandidat Jan Blomseth sa tidligere mandag kveld at dette ser ut til å bli vanskelig, etter de da foreløpig opptalte stemmene.

Gruppeleder for Høyre i kommunestyret Erlend Svardal Bøe besøkte tidligere mandag kveld Senterpartiets valgvake, for et direktesendt intervju med NRK. Han fleipet da med at han hadde med seg en ring på frierferden han skulle rundt på i lokalet etter innslaget.

– En trend

Tross en oppslutning på under 15,6 prosent sier ordførerkandidat Hans Petter Kvaal (H) at partiet har gjort en fantastisk valgkamp. Til tross for at partiet mister to mandater i kommunestyret, mener Kvaal lite har sviktet for styringspartiet Høyre.

– Det er en trend at styringspartiene har tapt seg over hele linja. Det er fordi man har måttet ta tøffe avgjørelser for å få det bedre i morgen. Det taper man på, sier han.