Rolf berget liv, men mistet bedriften

To år etter det store raset i Lyngen har ikke helten og båtbyggeren Rolf Tøllefsen fått bedriften sin på rett kjøl igjen.

Lyngen

Rolf Tøllefsen reddet en mann ut fra dette huset som ble skylt på sjøen.

Foto: NRK og Martin Lyngdal

Det var 3. september i 2010 at et flere hundre meter bredt jord- og leirras tok med seg to hus og deler av hovedveien ved Solhov i Lyngen kommune i Nord-Troms.

Én person ble reddet etter at huset hans ble skylt på sjøen. En rekke hus måtte evakueres, men ingen personer ble skadet.

Rolf Tøllefsen på Lyngseidet berget andres liv, men mistet selv bedriften sin i jord- og leirmassene.

Utålmodig

Tross stillstand og tapte kontrakter i to år, er han optimist med tanke på å gjenoppbygge båtbyggeriet.

– Jeg har hele tiden vært fast bestemt på å bygge opp bedriften min igjen. Men jeg ser meg selv i speilet, og ser at jeg blir eldre. Så jeg er utålmodig. Ting går i riktig retning med tanke på gjenreising av bedriften, men det går sakte, sier han.

I januar 2011 ga politikerne i Lyngen Tøllefsen et nytt område der han kan gjenoppbygge bedriften. Men det er problemer med adkomst til området, og det har forsinket prosessen.

– Det blir spennende å se om kundene finner tilbake til meg etter to års fravær. Jeg har mange dyktige konkurrenter, sier han.

Ras i Lyngen

Jord- og leirskredet var svært omfattende.

Foto: Andrea Taurisano / NVE / Scanpix

– Ikke så mye til heltedåd

Tøllefsen var en meget sentral person under redningsarbeidet for to år siden.

Han og en kollega rodde ut i sjøen mellom vrakrestene og fikk til slutt lirket opp noen dører på et hus som var skylt på sjøen.

Det var da de fikk øye på en person i det ene vinduet i huset. Det viste seg at en person hadde oppholdt seg i toppetasjen da raset gikk, og blitt med huset da det ble skylt på sjøen.

– Jeg tenker spesielt på at vi var heldige. Vi hadde flaks. Vi fikk evakuert folk fra rasområdet før vi så fikk varslet om det som hadde skjedd. Det kunne gått så mye verre. Det at jeg fikk hentet mannen som befant seg i huset sitt som var havnet på sjøen, var ikke så mye til heltedåd. Det var bare en båttur for meg, sier han.

Går mot rettssak

To år etter at det store jord- og leirraset i Lyngen, er ansvarsforholdene fortsatt uavklart.

Etter det NRK erfarer kan både maskinentreprenøren som arbeidet i området da raset ble utløst og Lyngen kommune bli gjort økonomisk ansvarlig.

Politiet er i sluttfasen i etterforskningen. Spørsmålet er om noen av partene kan gjøres strafferettslig ansvarlig for det som skjedde.

Hendelsesforløpet og at det at graving utløste raset, er ingen uenige om. Men det er uavklart om kommunen hadde gitt tillatelse til graving i området.

Erstatningssummen kan bli på flere titall millioner kroner, og mest sannsynlig ender saken i retten.