Hopp til innhold

Hammerfest: Folk som har testet negativt, begynner å vise symptomer

Koronaen fortsetter å bre seg i Hammerfest, og kommunen tester i ekspressfart. Siden i går er det påvist fem nye smittede.

Hammerfest

RØDT: Hammerfest har fem nye smittede det siste døgnet.

Foto: Allan Klo

– Flere som tidligere har fått negative prøvesvar, har nå begynt å utvikle symptomer. Det sier noe om hvor viktig det er å overholde karanteneplikten, sier ordfører Marianne Sivertsen Næss.

Hammerfest er nå en av de rødeste kommunene i landet med i alt 22 koronasmittede. 14 av dem er sykehusansatte, og fire pasienter. Tre av disse var allerede innlagt da de fikk påvist covid-19, mens én er innlagt som følge av sykdommen.

I hele kommunen er 168 personer satt i karantene.

Nærkontakter

Alle testene som ble tatt i helgen er nå analysert. Tre av de fem siste smittetilfellene er nærkontakter av folk som allerede var i karantene, sier ordfører Marianne Sivertsen Næss.

– To av de tre er sykehusansatte, den siste er et husstandsmedlem til en som tidligere er bekreftet smittet.

Ordføreren forteller videre at flere av dem som i første omgang har testet negativt nå må testes på nytt igjen. Hun forventer flere positive prøvesvar.

– Derfor er det så viktig presisere karanteneplikten man har. Hvis man testes for tidlig som nærkontakt, kan det være sjanse for at man tester negativt, og så utvikler symptomer senere, sier Sivertsen Næss.

– De oppgir symptomene som en langvarig og kraftig influensa, men det er noe forskjell mellom de 20.

Marianne Sivertsen Næss

Ordfører Marianne Sivertsen Næss i Hammerfest mener de har en god strategi mot koronaen, men understreker hvor viktig det er at folk overholder bestemmelsene om karantene. 56 innbyggere utenfor sykehuset er i karantene, mens 112 sykehusansatte er i karantene.

Foto: Allan Klo / NRK

Rett etter at formiddagens pressekonferanse ble avsluttet, ble det bekreftet ytterligere to tilfeller. Det var to utenlandske arbeidere som var testet ved Gardermoen teststasjon. De har oppholdssted på samme adresse i Hammerfest, melder kommunen på Twitter.

Jobber på spreng

Hammerfest kommune har jobbet så å si døgnet rundt med smittesporing og testing. Nå merker de at kapasiteten er sprengt.

– Hammerfest er en av havnene i Finnmark som må ta imot båter hvis det er smitte om bord. Hadde vi fått inn en båt i dag, ville vi mest sannsynlig ikke kunnet håndtere det, sier rådmann Leif Vidar Olsen.

Han har meldt fra til Fylkesmannen om situasjonen.

– Det sier litt om hvor mye ressurser vi bruker på smittetilfellene og det som nå skjer i kommunen, sier Olsen.

Vil ikke stenge ned mer

Kommunen har tatt ned noen tilbud og sørget for at for eksempel hjemmetjenesten er delt opp, slik at eventuell smitte ikke skal spre seg.

Foreløpig vil de ikke gå lenger i å stenge ned lokalsamfunnet.

– Det er et lokalt smitteutbrudd, en klynge. Vi ser alt i sammenheng. Skulle det komme mer ut av kontroll ute i samfunnet, må vi gjøre en vurdering av andre tiltak, sier ordfører Sivertsen Næss.

Tiltakene blir vurdert på beredskapsmøtet hver morgen klokka 8.

Ordføreren viser til at de lokale utestedene Brygga Mathus, Bowlingen og Slakteriet stengte ned, fordi det hadde vært personer med påvist smitte i lokalene.

– Når vi får ny kunnskap, må vi vurdere tiltak deretter, sier hun.

– Hvis vi hadde hatt en situasjonen vi har i dag, i mars, tror jeg vi hadde håndtert situasjonen helt annerledes enn i dag. Da stengte vi ned skoler og barnehager uten at det var mye smitte i Hammerfest. Så man lærer og ser konsekvensen av tiltakene man setter inn, og at det kanskje var litt dramatisk det man gjorde, sier Leif Vidar Olsen.

Rammer sykehuset

Ved siden av de 14 smittede, som sitter i isolasjon, er 112 ansatte ved Hammerfest sykehus nå i karantene som følge av intern smittesporing.

Det har ført til at medisinsk avdeling er stengt, og at pasienter i stor grad sendes til andre sykehus i landsdelen.

Mandag ble 140 personer testet. De var alle helsearbeidere som verken hadde symptomer eller var identifisert som nærkontakter av smittede.

– Hvert tredje minutt var det altså en som ble testet. Det er ganske effektivt, sier rådmannen om jobben som er gjort.

Den daglige pressekonferansen i Hammerfest kan du se her. Kommunelegen fikk bekreftet to nye tilfeller minutter senere, så tallene er oppdatert med ytterligere to smittede.

Nyheter fra Troms og Finnmark