Halvparten av kvinnene sliter med fedme

Tromsøundersøkelsen viser at andelen innbyggere med fedme har doblet seg i Tromsø de siste årene. Utviklingen bekymrer flere.

Overvekt.

Annenhver kvinne som deltok i Tromsøundersøkelsen sliter med overvekt.

Foto: JEFF HAYNES / AFP

Både sosiale medier og vanlige medier bugner over av artikler, bilder og videoer om trening, kosthold og sunn livsstil.

Vi kan lese om trebarnsmora Guro Skjeggerud som veide 95 kilo da hun bestemte seg for å begynne å trene. Forrige helg deltok hun i VM i ultraløp i Spania.

Så langt har det gått at fagfolk av og til må advare mot for mye fokus på trening og kosthold.

Likevel blir mange av oss stadig tykkere. Siden 1974 har forskere ved UiT Norges arktiske universitet undersøkt helsa til tromsøværingene i Tromsøundersøkelsen. Den viser at antall folk som sliter med fedme doblet seg mellom 1994 og 2008.

– Og økningen har fortsatt siden da. Det er ikke snakk om en stor økning, men et par kilo er det, og vi ser den samme tendensen i resten av befolkningen, ikke bare i Tromsø, sier leder for Tromsøundersøkelsen, Inger Njølstad, når de nå har begynt analyseringen av resultatene etter den syvende runden av undersøkelsen.

De har også gjennomført to undersøkelser på ungdom i Tromsø og én på barn. Også den viser at overvekt er et økende problem.

– Det som bekymrer oss er at mer fedme kan føre til flere personer som rammes av diabetes 2, sier Njølstad.

– Vanskelig å gå ned i vekt

Graff

Mari-Mette Graff forteller at det ikke er enkelt å gå ned i vekt.

Foto: Petter Strøm / NRK

Mari-Mette Graff, leder for Landsforeningen for overvekt (LFO), er også bekymret.

– Disse resultatene viser at det ikke er så enkelt å gå ned i vekt.

Graff veide selv 150 kilo på det meste, og måtte gjennom en operasjon for å få kontroll på vekta.

– Vi vet jo at kunnskapen om, og fokuset på, trening og kosthold er god i befolkningen. Samtidig viser det seg at det ikke er like enkelt å bare spise mindre og trene mer. Derfor mener jeg dette er et problem vi som samfunn må ta tak i. Det kan ikke være opp til hver enkelt, sier Graff.

Hun mener blant annet at det må mer kunnskap om riktig kosthold inn i skolen. Og at prisene på sunn mat må reguleres.

De positive kiloene

– Selv om det er økt fokus på å spise sunnere, så putter vi i oss for mye tomme kalorier. Vi drikker mer brus og alkohol enn før, og vi spiser mer snacks, forteller Inger Njølstad ved UiT

Samtidig ser også Tromsøundersøkelsen en gledelig tendens, som kanskje overrasker litt.

– Vi registrerer flere overvektige, viser Tromsøundersøkelsen at kolesterolnivået hos folk går ned, blodtrykket har gått ned, og stadig færre røyker. Når du slutter å røyke går du gjerne opp noen kilo, men de kiloene er mye bedre enn å røyke, sier Njølstad.