Hopp til innhold

Hadde 1,3 i promille

Kaptein og styrmann siktet etter Bjørnøya-grunnstøting

Petrozawodsk
Foto: 330-SKVADRONEN / SCANPIX

Kapteinen for det russiske fryseskipet ”Petrozavodsk”, som gikk på grunn sør for Bjørnøya mandag morgen, er siktet for å ha vært påvirket av alkohol i tjenesten.

Samtidig er styrmannen siktet for å ha sovnet på vakt, slik at båten seilte inn i et verneområde og grunnstøtte på sørspissen av Øya.

- En foreløpig promillemåling av kapteinen viser en promille på 1,3 og at styrmannen hadde en promille på 0,4. Sjøloven tillater ikke at man nyter alkohol i tjenesten eller er påvirket av alkohol, sier assisterende sysselmann, Lars Fause ti lNRK.

Kapteinen har innrømmet at han drakk alkohol etter grunnstøtingen , mens han fremdeles var i tjeneste.

Styrmannen er siktet etter sjøsikkerhetsloven.

- Han er både siktet for å ha sovnet på vakt, men også for å ha drukket etter grunnstøtingen. Saken er såpass alvorlig og utenfor vårt fagområde at Sysselmannen på Svalbard i dag sender en innstilling til Statsadvokaten i Troms om påtalevedtak når det gjelder styrmannen, sier Fause.

Ifølge Fause gjenstår det ennå avhør og promilleanalyser i saken.

- Vi henvender oss nå til Nord-Troms tingrett og ber om dato for hovedforhandling. De siktede er nå i Barentsburg og det må avklares hvor de siktede skal oppholde seg i tiden fram til hovedforhandling. Dette vil vi ha klart i morgen etter et rettsmøte med Nord-Troms tingrett i morgen.