Guro (8) ga bort en halv meter av håret sitt til syke

Guro hadde spart håret hele livet. Da åtteåringen fikk høre at andre kunne ha bruk for lokkene, tok hun valget om å klippe seg.

Guro (8) donerer håret sitt

HÅRDONOR: Guro Sagen har fortsatt halvlagt hår etter at hun har gitt bort 50 cm til noen som trenger det.

Foto: Sidsel Vik / NRK

– Det jeg vet, er at noen mennesker er syke og går på medisiner som gjør at de mister håret sitt. Da trenger de nytt. Derfor vil jeg gi bort mitt hår, sier Guro Sagen (8) i Vadsø.

Hun kommer til frisøren for å klippe det 90 cm lange gullhåret – ikke bare litt, men mye. Helt fram til denne dagen har 8-åringen spart og spart og aldri gjort noe mer med håret enn å stusse det litt.

Ville donere

Men nå er den epoken over. Jenta har bestemt seg, og da nytter det ikke hva mamma Anne Lotte Sagen sier.

Guro Sagen

Så langt var Guros hår før hun klippet det.

Foto: Sidsel Vik / NRK

– Vi har gått noen runder med oss selv før avgjørelsen ble tatt. Første gang Guro kom og sa hun ville klippe seg, ble jeg litt stresset. Jeg så for meg at hun ville ta alt.

Tanken om å klippe håret har fått modne seg i lang tid. Det var først da Guro fikk høre om at noen barn og voksne på grunn av kreft eller andre sykdommer ikke hadde eget hår, og derfor trengte hjelp av andre, at det ble fart i sakene.

– Jeg tror noen blir glad når de får håret, sier Guro.

Den tanken gjør det også mer overkommelig for familie og venner, sier mamma.

Men det har ikke manglet på advarsler fra klassekameratene. De liker håret som det er.

– De i klassen måtte komme å kose med håret for siste gang før jeg skulle klippe det.

Stort behov

Randi Anita Solheim hos Centimeter Frisør i Tromsø har nå mottatt håret til Guro, og mener det blir til en kjempeflott parykk.

– Det er fantastisk flott hår. Det fine med nordisk hår som er ubehandlet, er at det har naturlige farger ut fra det vi har i huden vår. Det er alfa og omega for dem som mister håret.

Mange donorer vil at håret skal gå til en kreftpasient. Det kan ikke Solheim love. Hun vil hjelpe alle, uansett årsaken til håravfall. Dessuten tar det tre måneder å lage en spesialtilpasset parykk, og mange kreftsyke kan ikke vente så lenge.

Men ønsket om å hjelpe kreftpasienter blir oppfylt likevel. Frisøren donerer penger til Barnekreftforeningen og Alopeciaforeningen for hvert hår hun får inn.

Randi Anita Solheim med hår som er donert

Randi Anita Solheim er spesielt glad for å motta nordisk og ubehandlet hår – så langt som mulig.

Foto: Hans Ludvig Andreassen / NRK

Solheim sier behovet er stort, og hun håper flere følger Guros eksempel når de klipper seg. Helst bør de la håret vokse ekstra langt, så de kan donere en god lengde.

Er blitt et forbilde

Allerede før Guro klippet seg, ble hun et forbilde. Tidligere på dagen fikk en av kundene hos frisøren i Vadsø høre at Guro skulle donere bort håret sitt. Da ville hun gjøre det samme.

Guro har fortsatt halvlangt hår, og er glad for avgjørelsen hun tok.

– Dette er artig! Og det er til en bra sak, sier hun ivrig.