Hopp til innhold

Gulldoen åpnet: – Dette er «gulle» godt!

Å besøke toaletter er blitt en populær ting på Senja. Gulldoen ved Ersfjordstranda er nå åpna og skuelystne, tissetrengte turister er svært lystne på å prøve det spesielle toalettet.

ersfjord

Tommelen opp for gulldoen i Ersfjord, sier Caroline Fedoriw og Boris Zecevic.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Det er et skikkelig flott bygg, men det er litt artig at vi drar rundt på Senja for å se på toaletter, ler Caroline Fedoriw.

ersfjord

Gulldoen i Ersfjord er blitt en attraksjon med sine gullfargede vegger, selv om det ikke består av ekte gull. Nå er den åpna for bruk.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Hun og kjæresten Boris Zecevic er blant mange turister, som siden nydoen åpnet fredag, har stoppet i Ersfjord på Senja. Og det gullfargede, 11 kvadratmeter store bygget er spesielt.

Veggene innvendig er knallrøde. Rommet inneholder en vask, et toalett og et stellebord.

Mens du gjør ditt fornødne, kan du nyte himmelutsikten. Vinduene i taket er den eneste lyskilden.

På utsida er det en dusj, der du få vekk sanda på kroppen etter en dag på den vakre Ersfjordstranda. Prislappen: 3,75 millioner kroner.

Mer brukervennlig

ersfjord

Også syklister får mer ordna forhold i Ersfjord. Like ved gulldoen kan de parkere trygt.

Foto: Linda Pedersen / NRK

I tillegg bruker kommunen 1,5 millioner tilskuddskroner i området. En stor parkeringsplass med plass til 40 biler er nedsenket i terrenget bak gulldoen.

Det bygges gjerder for å hindre biler i å parkere på sanddynene, og det er laga en sti ned til stranda, sånn at også rullestolbrukere og småbarnsforeldre med barnevogner skal komme seg dit.

Grillplasser og benker er også på plass. Nå er det bare godværet som mangler.

– Trafikken har økt voldsomt

Wenche Pedersen er leder for plan og utviklingsavdelinga til Berg kommune. I 2012 starta arbeidet med å gjøre området til et statlig sikra friluftsområde.

ersfjord

Leder for plan og utvikling i Berg, Wenche Pedersen, og ordfører Guttorm Nergård, er strålende fornøyde med gulldoen i Ersfjord.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Det betyr at Miljødirektoratet eier området, mens Berg kommune og Midt-Troms friluftsråd forvalter det.

– Trafikken forbi her har økt voldsomt de siste årene. Dette er et populært utfartsområde, og på varme sommerdager kan det være mange hundre mennesker her. Derfor var det viktig å sikre området og gjøre det mer brukervennlig. Vi er kjempestolte over gulldoen, som Nasjonal turistvei har bidratt med. Det er nok ikke mange friluftsområder som har et så spesielt toalett, ler hun.

To «milliondasser» i kommunen

Ordfører Guttorm Nergård har smykket seg med ordførerkjedet sitt når han nå besøker «smaragden» i Ersfjord for første gang.

ersfjord

Torsdag er det offisiell åpning av friluftsområdet. Nå legges siste hand på verket.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Jeg håper at vi kan få se ringvirkninger av at dette området er blitt så flott. Vi ser at det skjer andre steder hvor Nasjonal turistvei har vært inne i bildet, sier han.

Berg kommune har nå to «milliondasser», ett på Tungeneset noen kilometer lenger sør, og nå dette. I tillegg har Nasjonal turistvei bygget bobilparkeringsplass ved Senjatrollet på Finnsæter og utkikkspunktet i Bergsfjorden, og om et par-tre år står en lyktesti ved Knuten i Mefjordvær ferdig.

Torsdag blir det høytidelig åpning av toalettet med taler, kaker og kulturelle innslag.