Hopp til innhold

Gruveskjelv i Kiruna: – Hele huset ristet fram og tilbake og gynget

Et jordskjelv med styrke på 4,9 rystet Kiruna natt til mandag. Det var det kraftigste skjelvet i Sverige på tolv år, og kjentes 282 kilometer unna – i Karasjok.

Flyfoto av Kiruna

De rike malmgruvene i Kiruna er grunnlaget for den nordsvenske byen. (Arkivfoto)

Foto: Kiruna kommune

Skjelvet førte til at gruveselskapet LKAB evakuerte gruva. Det var 13 arbeidere på jobb da rystelsene startet. Ingen kom til skade, opplyser selskapets presseansvarlige Fredrik Björkenwall til Aftonbladet.

I Sverige ble skjelvet målt til 4,8 på foreløpige målinger, noe som gjør det til det kraftigste i landet på tolv år.

– I 2008 hadde vi et skjelv på denne størrelsen. Før det må man gå tilbake til 1986, sier seismolog Björn Lund ved Uppsala universitet.

Men det norske forskningsinstituttet Norsar målte skjelvet som rammet klokken 3.13 natt til mandag, til 4,9. Skjelvet ble fanget opp av NORSARs stasjoner Jettan og Karasjok i Troms og Finnmark, henholdsvis 193 og 282 kilometer unna.

– Sterkeste i Skandinavia

– Så langt vi har oversikt over, er dette det sterkeste skjelvet som er målt noen gang i Skandinavia hvor årsaken ligger i menneskelig aktivitet, sier administrerende direktør Anne Strømmen Lycke i forskningsinstituttet Norsar.

– Fordi skjelvet skjedde i gruvene, og dermed var høyt oppe i jordflaten, føltes det sterkt i nærområdet og om lag 40 kilometer i omkrets, opplyser Norsar.

Lund opplyser at skjelvet har sammenheng med gruvedriften. Slike skjelv forverres jo dypere i fjellet man har gruveaktiviteter, forklarer han. Seismisk aktivitet kan oppstå når man bryter malm under bakken.

Kiruna

Malmen i Kirunas gruver blir kalt for Sveriges svarte gull. 6000 mennesker må flytte som følge av at sprekkdannelser i grunnen gjør dagens sentrum ubeboelig på sikt.

Foto: Kiruna komune

Hus gynget

Flere personer i Kiruna merket rystelsene, blant dem norske Chris Robert Gjermund.

Han kjører til vanlig lastebil under jorda i gruva. Natt til mandag bråvåknet han to og en halv time før han skulle på jobb.

Chris Robert Gjermund

Chris Robert Gjermund er fra Tana i Finnmark, men bor og jobber i Kiruna.

Foto: Privat

– Det kjentes ut som senga hoppet på gulvet og hele huset ristet. Jeg lurte på hva i helsike det var som foregikk. Etter hvert skjønte jeg at det måtte ha kommet fra gruva, og gikk og la meg igjen.

Gjermund bor nemlig rundt to kilometer unna gruva, og er vant med at det oppstår setninger i ny og ne. Men ikke som dette.

– Man kan høre det buldre litt, og kanskje kjenne en vibrasjon, men dette var mye kraftigere.

Finnmarkingen tar likevel hendelsen med fatning og sier han ikke er ikke redd for å kjøre under jorda igjen.

Når det blir er imidlertid usikkert. Mandag ble han og kollegaene sendt hjem fra jobb.

– Vi får ikke gå ned i gruva igjen før det er undersøkt at det er helt sikkert. Man får bare møte på jobb og se hvordan det arter seg. Jeg vært nok vært i feil jobb hvis jeg var redd for for ras. Slike ting kan skje under jorda, sier Gjermund.

– Enorm kraft

Også Per Nilsson, som bor i byen, fikk en brå start på dagen.

– Plutselig begynte hele huset å gynge. Jeg tok tak i dørkarmen fordi jeg ikke klarte å holde balansen, sier Nilsson.

– Hele huset ristet fram og tilbake og gynget, i kanskje 15 sekunder. Jeg trodde en stund at det skulle rase sammen, fordi det var en enorm kraft i bevegelsen, sier han.

Kiruna ble grunnlagt i 1900, få år etter at LKAB startet utvinning av jernmalm i området. Deler av selve byen ligger over gruvene. Fare for at grunnen kan rase ut har ført til at noen boligområder har blitt stengt av, og det er planer om å flytte deler av byen.