Dystert for gruvebransjen i nord

Rekordlave mineralpriser gjør at gruvebransjen på Nordkalotten sliter. Nå tviler økonomiprofessor på bransjens fremtid i nord.

Video Ja til utslipp Sydvaranger Gruve

Sydvaranger gruve tjener ikke penger om dagen, og opererer med røde tall.

Foto: NRK

Økonomiprofessor Erik S. Reinert

Økonomiprofessor Erik S. Reinert har liten tro på gruvebransjens fremtid i nord.

Foto: Bente Bjercke

Sydvaranger gruve er en av flere mineralbedrifter på Nordkalotten som sliter på grunn av svært lave mineralpriser.

Prisen på jernmalm er nå den laveste på flere år.

I fjor falt verdien av Sydvaranger gruve drastisk. Fra å ha vært verdt over en milliard kroner ved årsskiftet 20012/2013, gikk verdien av gruva i løpet av våren 2013 ned til rekordlave 100 millioner kroner.

Økonomiprofessor Erik Seenfeldt Reinert tror ikke prisene på jernmalm vil bedre seg på en god stund, og er dermed svært skeptisk til mineralsatsingen i nordområdene.

– Hvis vi tror at disse gruvene i nord skal erstatte oljen for Norge, så er vi faktisk på villspor, sier Seenfeldt Reinert.

– Røde tall

Økonomiprofessoren sier at de små forekomstene på nordkalotten er veldig avhengige av prisnivået for å være lønnsomme.

– Derfor gjelder det å komme i gang fort når prisene er gode. Men når prisene så normaliserer seg igjen, så er ikke disse gruvene lenger lønnsomme, sier Seenfeldt Reinert.

Han tegner dermed et dystert bilde for mineralbransjen i Nord-Norge.

Og professorens oppfatninger er ikke helt ulik virkeligheten bransjen selv opplever for tiden. For vedvarende lave mineralpriser gjør at flere selskaper sliter med å tjene penger.

– Akkurat per i dag så tjener vi ikke så mye penger. Det er røde tall, sier Henning Bråthen, som er LO-tillitsvalgt i Sydvaranger gruve.

Flagg og gruveområde

Ikke lenger lønnsomt: Her fra Sydvaranger gruves dagbrudd i Bjørnevatn.

Foto: Bente Bjercke

Ingen bedring i sikte

På grunn av de lave jernmalmprisene i verden i dag, sliter gruva med å tjene penger.

– Når prisen varierer bare med noen få dollar, så har det ganske mye å si på bunnlinja når vi produserer så mye, sier Bråthen.

Og ifølge Erik S. Reinert er det heller ikke noen bedring i sikte.

– Vi ser både at veksten i Kina ikke er så rask som før, og det er også tydelig at amerikanske banker har fått seg en smekk. Bankene driver litt mindre med spekulasjon i råvarer. Begge disse elementene tyder på at prisene vil svekke seg ytterligere, sier Seenfeldt Reinert.

Mineralnæringen i Nord-Sverige og Finland sliter også. I dag melder det internasjonale gruveselskapet Northland at de stanser all aktivitet.
Selskapet stanser all sin aktivitet i Sverige og Finland, og sier opp alle ansatte, melder SVT.se