Hopp til innhold

Gruvedirektør har fått nok av aksjonistene – men kvier seg for å politianmelde

Konflikten mellom aksjonistene og gruveselskapet tilspisser seg i Repparfjord i Finnmark. Likevel ringer ikke gruvesjefen til politiet for å få hjelp. Han vil ikke fremstå som en miljøskurk, mener professor.

Demonstrantene i Repparfjorden i Finnmark lar seg ikke true av trusler om verken søksmål eller politi.

Demonstrantene i Repparfjorden i Finnmark lar seg ikke true av trusler om verken søksmål eller politi.

Foto: Jonas Løken Estenstad / NRK

Begeret er fullt for direktøren i gruveselskapet Nussir, Øystein Rushfeldt.

Han mener demonstrantene bør være fornøyde med den oppmerksomheten de har klart å skape og at de nå bør fjerne seg fra anleggsområdet som de har okkupert i ukesvis.

– De har fått masse oppmerksomhet og plass og nå synes jeg vi må få vår plass, sier Rushfeldt.

Gruva i Repparfjord er godkjent og vedtatt. Arbeidet skulle startet i sommer, men er altså foreløpig stoppet av aksjonister som lenker seg fast.

– Hvis ikke loven fungerer, så har vi et demokratisk problem, sier Rushfeldt.

Øystein Rushfeldt

Rushfeldt ber demonstrantene fjerne seg. – Vi har vært gjennom en demokratisk prosess, sier han.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Aksjonist Sofie Nordvik har vært en uke i Repparfjord. Hun har ingen planer om å gjøre livet lettere for Øystein Rushfeldt.

– Jeg vet ikke hva han forventer, men han bør ikke forvente at vi skal flytte oss. Vi blir her helt til vi har gjort alt vi kan for å redde naturen, miljøet, de samiske rettighetene og vår fremtid, sier Nordvik.

Sofie Nordvik sier at hun og aksjonistene blir i Repparfjorden til gruvedrifta stanes eller til de blir fjernet med makt.

Sofie Nordvik sier at hun og aksjonistene blir i Repparfjorden til gruvedrifta stanses eller til de blir fjernet med makt.

Foto: Eirik Sørenmo Påsche / NRK

At Nussir-direktøren mener demonstrantene har fått nok oppmerksomhet og bør pakke sammen og dra, svarer aksjonisten slik på:

– Det er kanskje på tide for Rushfeldt å pakke sammen.

Miljøskurk

– Rushfeldt sitter i saksa. Hvis han tilkaller politiet vil konflikten eskalere, sier professor ved UiT, Ivar Bjørklund.

Da vil saken få enda mer oppmerksomhet enn det den har gjort hittil, mener han.

I tillegg tror Bjørklund at en politiaksjon vil føre til at gruveprosjektet vil tape omdømme.

Samtidig renner pengene ut for gruveselskapet så lenge de lar demonstrantene sitte der.

Bjørklund skjønner derfor godt at Rushfeldt er fortvilet.

– Han vil jo ikke sitte igjen som en miljøskurk når han insisterer på at dette er et grønt prosjekt, sier professoren.

– Så aksjonistene har egentlig alt å vinne på en politiaksjon?

– Ja, ser vi litt kynisk på det så har de det. Når politiet rykker inn blir det større mediedekning og flere demonstranter vil slutte seg til aksjonen, sier Bjørklund.

Ivar Bjørklund

Professor i kulturvitenskap ved UIT, Ivar Bjørklund, mener Rushfeldt vil tape omdømme på en politiaksjon og at det er derfor han kvier seg for å tilkalle lovens lange arm til Repparfjorden.

Foto: UiT / UiT

Øystein Rushfeldt medgir at han ikke er komfortabel med situasjonen. Han mener imidlertid at en politiaksjon ikke vil gagne noen av partene.

– Vi vil ikke at vi skal komme i gang med dette prosjektet som følge av at noen har blitt tråkket på. Jeg er veldig skeptisk til en eskalering.

Venter på regjeringsskifte

Leder for natur og ungdom, Therese Hugstmyr Woie, forsikrer at aksjonistene har god tid.

– Vi kommer til å støtte opp om aksjonene i Repparfjorden, gjerne helt frem til valget slik at en ny regjering kan stanse det. Vi vil hindre nye investorer og hindre Rushfeldt til å få inn nok penger til å fortsette, sier Hugstmyr Woie.

– Jeg håper vi får en modig regjeringen som tør å trekke tilbake tillatelsen til gruvedrfit her, sier hun.

Therese Hugstmyr Woie

Therese Hugstmyr Woie, leder for natur og ungdom, mener det er tydelig at Øystein Rushfeldt ikke tar demonstrantene i Repparfjorden seriøst.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Nullutslipp

Rushfeldt står fast på at han tenker på miljøet og at kobbergruva i Repparfjorden vil være det mest miljøvennlige av sitt slag i verden, med nullutslipp av CO₂.

Han viser til paradokset med at elbiler trenger kobber og metall, og at gruver i andre deler av verden er langt mer miljøskadelige.

– Hvis Natur og ungdom kan vise meg hvor i verden det finnes en gruve som driver mer miljøvennlig enn det vi skal gjøre, må de gjerne fortelle meg det.

Øystein Rushfeldt på Nussir-fjellet

Direktør i gruveselskapet Nussir, Øystein Rushfeldt, mener demonstrantene burde valgt seg ut et annet prosjekt. – Vi trenger kobber og hvor finner de en mer miljøvennlig gruveprosjekt, spør han.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Selv om han har alle tillatelser fra norske myndigheter i boks, innrømmer Rushfeldt at aksjonistene stikker kjepper i hjulene for oppstart av gruva.

– Det er veldig utfordrende i forhold til de planene vi har og i forhold til våre investorer. Alle de tingene blir veldig sterkt berørt.

Også for lommeboka svir det at prosjektet utsettes.

– Vi er ikke Equinor eller Yara eller Hydro med milliarder på bok.

Gruvesjef Rushfeldt inviterte tirsdag aksjonistene til nok et dialogmøte, noe aksjonistene har valgt å avslå.

– Vi er meningsmotstandere i denne saken. Med mindre Rushfeldt skrinlegger gruveplanene har vi ingenting mer å prate om, sier Vilde Gjerde Lied på vegne av protestleiren.