– Fint at denne type rasistiske holdninger blir røyket ut

En diskusjon rundt en grunnlovsendring for å fastslå samene som landets urfolk, endte i krangel og beskyldninger om rasisme på sametingsmøte.

Toril Bakken

Toril Bakken Kåven er leder for partiet Nordkalottfolket og reagerte sterkt på utsagnet til Hartvig Hansen under Sametingets komitemøte mandag kveld.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Sametinget vil denne uka be Stortinget om en grunnlovsendring, som fastslår at samene er landets urfolk.

En diskusjon rundt dette utartet til beskyldninger for rasisme mellom Nordkalottfolkets Kjellrun Wilhelmsen og Arjas Hartvig Hansen på et komitémøte mandag kveld.

I en pressemelding fra Nordkalottfolkets leder Toril Bakken Kåven, skriver hun at det «på en måte er fint at denne type rasistiske holdninger blir røyket ut, vi har dem tydelig vis nærmere enn vi aner.»

Støtter ikke grunnlovsendring

Det hele startet med at Nordkalottfolket i et komitemøte sa at de ikke ville støtte en grunnlovsendring.

– Vi tenker at det å endre Grunnloven for noe som synes å ha en symbolsk verdi, ikke er nødvendig. Vi vil bruke ressurser og midler på andre ting. Er det lover som trenger å endres, så er det lover med mer praktisk betydning enn Grunnloven, sier Kjellrun Wilhelmsen som representerer Nordkalottfolket på Sametinget.

Kjellrun Wilhelmsen

Kjellrun Wilhelmsen, representant for Nordkalottfolket.

Foto: Privat

«Er dere ikke urfolk?»

Hun var med på å gå imot forslaget, og fikk umiddelbart reaksjoner på dette i komitemøtet.

– Det var ikke populært blant de andre på møtet, sier hun.

En av dem som reagerte kraftigst var partiet Árjas representant, Hartvig Hansen.

Etter en replikkutveksling om ståsted i behandling av endringen, skal Hansen ha sagt:

«Er dere ikke urfolk? Er dere noen slags kvener?»

– Det var en skremmende og uventet opplevelse. Jeg ble sjokkert og veldig lei meg. Er det sånn at kvener og samer ikke likeverdig? spør hun.

Sametinget på Stortinget

Sametingets representanter er for første gang samlet til plenumsmøte på Stortinget denne uka.

Foto: Åse Pulk / NRK

Trodde på samlet Sameting

Hartvik Hansen sier på sin side at han ble overrasket og satt ut av at Nordkalottfolket var imot grunnlovsforslaget. Han trodde forslaget om grunnlovsendring var noe hele Sametinget vil stå samlet bak.

– Det er viktig å stå samlet, fordi vi har sett at ett parti i Norge fortsatt ikke vil akseptere at samer er urfolk, mens alle andre har akseptert det. Hvorfor skal vi ikke da ha det i lovteksten? Det er jo historisk og juridisk bevist at samer er landets urfolk, sier Hansen.

At det han sa ble oppfattet negativt synes han er trist.

– Jeg synes det er synd at Nordkalottfolket ikke vil støttet det at samene er urfolk, og få dette med i grunnloven, sier Hansen.

– Men skjønner du at folk føler seg støtt over det du sa i komitemøtet?

– Ja, men de misforstår og drar over det jeg sa som noe negativt. Jeg har ikke noen problemer med det kvenske folk, alle er likeverdig uansett etnisitet, sier Hansen.