Grov overgrepssak i retten: – Saken skiller seg ut

Tirsdag starter behandlingen av en usedvanlig grov overgrepssak i Nord-Troms tingrett. – De alvorlige, gjentatte overgrepene gjør at saken skiller seg ut, sier statsadvokat.

Rettssak i Nord-Troms tingrett

Bistandsadvokat Cecilie Drechsler og aktor, statsadvokat Torstein Lindquister, sier at dette er en svært alvorlig overgrepssak.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Det er en mann i 40-årene som er tiltalt for grove, gjentatte overgrep mot sin mindreårige datter.

Overgrepene startet da datteren var 6 år gammel, og vedvarte til hun var 11.

Mannen er også tiltalt for overgrep mot en annen, svært ung jente. Også mot henne pågikk overgrepene over flere år.

Oppdaget på skolen

Det var SMISO, støttesenteret mot incest og overgrep, som etter et skolebesøk, kontaktet politiet og fortalte at det var grunn til å tro at et barn i Tromsø var utsatt for overgrep. Politiet satte i verk etterforskning, og det resulterte i at jentas far ble siktet og varetekstfengslet.

Mannen er nå tiltalt for svært grove overgrep gjennom lang tid. Det er også funnet et stort antall filmer og bilder som mannen har tatt av overgrepene.

Dette materialet blir en viktig del av bevisene i saken som starter i tingretten tirsdag.

Lukket rett

Advokat Cecilie Drechsler, som er bistandsadvokat for den tiltaltes datter, har bedt om at saken skal gå for lukkede dører.

– Jeg har bedt retten vurdere en slik løsning, av hensyn til min klient, sier hun. At bevisene blir lagt fram i åpen rett, vil bli en enorm belastning for henne.

Mandag ettermiddag avgjorde tingretten at saken skal gå for delvis lukkede dører. Det innebærer at publikum ikke får være til stede under den delen av saken som omfatter overgrepene mot tiltaltes datter.

Pressen får være til stede, men får ikke tilgang til dommeravhørene eller overgrepsfilmene og bildene. Det vil også bli lagt restriksjoner på hva som kan refereres fra saken.

Bistandsadvokat Cecilie Drechsler sier at hun er svært tilfreds med denne løsningen.

– Det mest alvorlige jeg har sett

Statsadvokat Torstein Lindquister, som fører aktoratet i saken, sier at dette er en svært alvorlig overgrepssak.

– Både antallet overgrep, og arten av overgrepene, samt at de har pågått over flere år gjør at denne saken skiller seg ut.

Rettssak overgrep

Mannens advokater, Ida Lejon og Thomas Hansen.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

– Her er det snakk om forbrytelser med en strafferamme på 21 års fengsel, og det kan være aktuelt å be om forvaring i denne saken, sier statsadvokat Torstein Lindquister.