Greenpeace-skip slept til Murmansk

Greenpeace-aktivistene kan bli dømt for sjørøveri, noe som kan gi strenge fengselsstraffer.

Greenpeace

Bildet er tatt fra Greenpeace-skipet Arctic Sunrise mens det blir tauet av russiske kystvakt.

Foto: Greenpeace

Russiske etterforskere meldte tirsdag at miljøaktivistene er mistenkt for piratvirksomhet og at de vil bli stilt for retten, uavhengig av hva slags nasjonalitet de har.

Piratvirksomhet har en strafferamme på 15 års fengsel.

– Stilles for retten

– Det bør bemerkes at alle personene som angrep oljeplattformen, uansett statsborgerskap, vil bli stilt til rettslig ansvar, sier Vladimir Markin, leder av Russlands føderale etterforskningskomité, ifølge NTB.

Blant aktivistene var flere utlendinger, deriblant en dansk kvinne.

Miljøaktivistene greide å klatre om bord på Gazproms boreplattform onsdag i forrige uke. Dagen etter ble Greenpeace-skipet Arctic Sunrise bordet av russiske styrker.

Ifølge Greenpeace er skipet nå ankommet Murmansk. Skipet ankom en fjord i nærheten av Murmansk, rundt kl 10.00 tirsdag formiddag, i ølge med en slepebåt og kystvakten sitt fartøy, Ladoga.

Avviser

Greenpeace avviser anklagene om piratvirksomhet og mener det russiske framstøtet kun er et forsøk på å legitimere at skipet ble bordet av den russiske kystvakten i internasjonalt farvann. Det «smaker av virkelig desperasjon», skriver organisasjonen på sine nettsider.

Greenpeace sine advokater krever umiddelbar tilgang til de 30 aktivistene som har blitt holdt i over fire dager uten advokat eller diplomatisk assistanse.

– Det er mer enn fire dager siden skipet ble bordet, og vi har fortsatt ikke fått noen lovbegrunnelse fra myndighetene for hvorfor det skjedde. Aktivistene våre har heller ikke fått mulighet til å kontakte advokat eller annen rettslig assistanse, sier Truls Gulowsen.

Ifølge Greenpeace skal diplomater fra aktivistenes hjemland etter planen få komme ombord på skipet klokken 15.00 russisk tid, og Greenpeace forventer at aktivistene vil frigis etter dette.