Greenpeace nektes adgang i russisk Arktis

Greenpeace Norge mener avgjørelsen er politisk motivert.

Arctic Sunrise

Greenpeace sin isbryter «Arctic Sunrise» i Russland.

Foto: Will Rose / © Will Rose / Greenpeace

I forrige uke konfronterte isbryteren til Greenpeace, «Arctic Sunrise», et seismikkskip i russisk Barentshav. Dette var i protest mot det russiske oljeselskapet Rosneft sine forberedelser for arktisk oljeboring.

Nå nekter russiske myndigheter isbryteren adgang til den nyetablerte nordlige sjøruta i Karahavet.

Kommunikasjonsansvarlig i Greenpeace Norge, Åshild Lappegård Lahn, mener avgjørelsen er politisk motivert.

– Etter vårt syn, er det en dårlig skjult forsøk fra Russland på å stoppe en fredelig protest og hindre at russisk oljeboring i Arktis får internasjonal oppmerksomhet. Greenpeace mener at folk bør få vite hvilken risiko disse oljeselskapene vil utsette Arktis for, sier hun til NRK.

– Ikke egnet, mener Russland

Bakgrunnen for avslaget skal ifølge russiske myndigheter være at skipet ikke er egnet for forholdene. Dette til tross for at Greenpeace sier skipet har oppfylt alle krav for å få adgang.

– Vi har tidligere aksjonert fredelig mot et seismikkskip og nå ville vi inn til et nytt område i russisk Arktis, i Karahavet. De seismikkskipene som skyter seismikk der nå er hyrt inn av det russiske oljeselskapet Rosneft, sier Lappegård Lahn.

Greenpeace i russisk Arktis

Fra den tredje dagen av protesten i ved seismikkskipet Akademic Lazarev i russisk Arktis.

Foto: Will Rose / © Will Rose / Greenpeace

– Et «versting-selskap»

Hun sier at ifølge offisiell statistikk fra Russland, er Rosneft det oljeselskapet som slipper ut mest olje på land, samtidig som de gjør nærmest ingenting for å rydde opp.

Lappegård Lahn forteller at Greenpeace har klagd på avgjørelsen og at de har sendt brev til russiske myndigheter.

– Vi kommer til å fortsette seilasen med Arctic Sunrise, og fortsette å spre informasjon om hvilken risiko Arktis står ovenfor med disse seismikkskipene og oljeboringa som venter, sier hun.