Gratis mat til 1000 – med råstoff utgått på dato

– Bli mer bevisst, slutt med å kaste fullt bruktbar mat!

Feeding 1000

I løpet av et par timer torsdag ettermiddag, spiste 1000 tromsøværinger lunsj på Stortorget. Maten var stort sett gått ut på dato.

Foto: Marita Andersen / nrk

Dette er tanken bak den internasjonale kampanjen «Feeding 1000», som torsdag gjorde sitt inntog i Tromsø.

Frivillig innsats

De siste dagene har frivillige i alle aldre jobbet på spreng for å gjøre klart til torsdagens store begivenhet i Tromsø sentrum.

Ved hjelp av mat, som er, eller er i ferd med å gå ut på dato, og som butikkene ellers skulle kaste, skulle man lage en fullverdig velsmakende lunsj av høy kvalitet til 1000 mennesker i Tromsø. Og det hele var gratis.

Frivillige feeding 1000

Mange frivillige har vært i sving for å vise at «gammel mat» ikke nødvendigvis er «søppelmat».

Foto: Marita Andersen / nrk

Voldsomt sløseri

Utgått på dato

Sommerkoteletter utgått på dato blir førsteklasses kjøttsuppe.

Foto: Marita Andersen / nrk

Datomerking av matvarer, som jo er en god ting, fører også til at altfor mye mat går til spille. I Norge kastes det 400 tonn fullt brukbar mat hvert år.

– Man bør åpne pakkene, se på maten, lukte på den før man avgjør om den er egnet til å spises eller ikke. Det sier kokk Tommy Olsen, mens han forbereder kjøttsuppe av råvarer som var på veg på dynga.

Spiste med god appetitt

Til tross for at det var en kald og sur torsdag i Tromsø, var det ingen fare for at arrangørene skulle brenne inne med produktene.

Da det hele åpnet klokken 14, strømmet folk til Stortorget, og etter knapt to timer, hadde godt og vel 1000 mennesker forsynt seg av «søppelmaten».