Glatte veier finansierer drømmen - i går strødde han i 17 timer

Ekstremværet «Mons» kom med mildvær, og føret er dermed glatt og krevende i Nord-Norge. Heldigvis finnes det noen som gladelig strør veiene.

Mats Hegg Jakobsen

Mats Hegg Jacobsen jobbet 17 timer med å strø og brøyte gatene i Tromsø dagen før nyttårsaften. – Det er det artigste jeg kan, å jobbe med å kjøre traktor, sier han.

Foto: PRIVAT

Bildet over la Mats Hegg Jacobsen ut på Facebook i går med denne teksten:

«Jeg elsker jobben min <3 en liten stopp hjemme for middag og fjøsstell, så er det ut igjen. Tromsø trenger strøsand på veiene!»

Mats Hegg Jacobsen på Facebook

Han driver en liten gård på Berg utenfor Tromsø, men i dette tilfellet er det er strø- og brøytejobben han så kjærlig omtaler. Hva er så flott med å strø veier med traktor egentlig?

Brøyting

Her er et bilde fra Jacobsens første brøyteopplæring. Han håper å kunne leve som bonde, og pengene fra brøytinga kommer da godt med.

Foto: Privat

– Det artigste jeg kan gjøre

– Jeg har jo vokst opp på gård, og da har man jo sett de store guttene kjøre traktor hele tiden. Jeg har alltid drømt om å jobbe med å kjøre traktor, så da denne muligheten dukket opp i fjor, var det bare å hive seg på, sier han.

Dermed startet han enkeltmannsforetak og kjøpte traktor. Om vinteren er det brøytingen som finansierer gårdsdriften. I går var han ute i 17 timer.

Mats

Mats Hegg Jacobsen på gården på Berg. Han forteller at brøytingen er hovedgesjeften om

Foto: Privat

– Drømmen er jo å kunne leve som bonde, og da er det brøytinga som finansierer mye av det. Men å kjøre traktor er det artigste jeg vet, sier han.

Folk presser seg forbi

– Jeg har ikke vært vitne til noe alvorlig, men det går hjulspor ut i snøhaugene over alt.

Mats Hegg Jacobsen

Kjøreforholdene i Troms er derimot ingen dans på roser for øyeblikket. Det har kommet mye snø på kort tid, og ifølge Jacobsen er føret er en blanding av sørpe og speilhålke.

– Hvordan oppfører folk seg på veiene når det står på som verst?

– De aller fleste er veldig flinke, men når man kjører traktor så er man jo ikke den raskeste i trafikken. Jeg er ganske overrasket over alle som skal presse seg forbi selv om man kjører med strøapparat og gule blinklys.

Han sier det kan skummelt at folk kjører som om det var tørr asfalt og sommerføre.

– Jeg har ikke vært vitne til noe alvorlig, men det går hjulspor ut i snøhaugene over alt, sier han.

Store vannmengder på veien i Fauske i Nordland

Riksvei 80 ved Kistrand i Fauske kommune i Nordland måtte i går formiddag stenges mens Vegvesenet arbeidet med å holde vannmengdene unna veibanen. Også i Troms er veiene svært glatte.

Foto: Ola Helness / NRK

Mye å ta hånd om

Noen andre som har mye å gjøre om dagen er Statens vegvesen og Veitrafikksentralen.

Sjekk trafikkforholdene her: NRK Trafikk – trafikken der du er i hele Norge

– Det er uvær i Nordland, Troms og Finnmark nå. Vi har alle tre fylkene, og nå er det ekstremt dårlig vær. Da blir det travelt her, det ringer ganske mange for å høre om føreforhold og gir oss tips om glatte veier og veier som skulle ha vært brøytet, sier trafikkoperatør på veitrafikksentralen Håvard Langmo.

Han sier at regn kombinert med sterk vind gjør at det er glatt på veiene i Troms. Både der og i Finnmark er det biler som er ute og strør.

– Finnmark er stort, så det kan være at det er områder der det tar lengre tid før de når frem. Kombinert med det dårlige været kan det hende at det er områder der det blir å være glatt en stund, sier han.

Vær i Grong

Det jobbes kontinuerlig med å strø veiene både i Troms og Finnmark.

Foto: Tariq Alisubh/NRK

– Feir nyttårsaften der dere er

På Facebook-sidene til NRK Troms etterlyses strøbiler, og det ser ut som det er flere enn Mats Hegg Jacobsen som er ute på veien med sand.

– Jeg har fått beskjed om at vi har alt av tilgjengelig mannskap ute i Troms, så folk må være tålmodig i forhold til strøbiler, de er på vei, sier trafikkoperatør Langmo.

De oppfordrer folk til å kjøre forsiktig og ta sine forholdsregler, og at de som har tenkt seg ut på langtur i Finnmark kanskje burde tenke seg om to ganger.

– Vi oppfordrer folk i Finnmark til å la bilen stå. Feir nyttårsaften der dere er, sier han.