Gjorde som samboeren – vant!

Ralph Johannessen har gjennomført et fantastisk godt disponert Finnmarksløp.

Ralph Johannessen vinner Finnmarksløpet 2010

LYD: Ralph Johannessen vinner Finnmarksløpet, og Alta er i ekstase!

Ralph Johannessen kjente nok forventningspresset allerede i god tid før Finnmarksløpet startet.

Han er nemlig samboer med Inger Marie Haaland. Hun kjørte Finnmarksløpet for første gang i fjor. Og vant.

Dermed var det knyttet en viss forventning til Johannessen. Han brukte flere av de samme hundene som vant i fjor, og man regnet derfor med at han hadde et godt spann.

På peishylla hjemme har han til og med et lite skilt med teksten «Jeg skal vinne Finnmarksløpet».

Og jaggu slo han ikke til og vant.

Ralph Johannessen etter målgang i Alta

LYD: Ralph Johannessen snakker med pressen etter målgangen.

– Jeg har stått og irritert meg på at jeg ikke greide å ta rekorden fra i fjor. Men det kan jeg leve med. 1-1 i Finnmarksløpet vil gjøre hverdagen lettere.

– Hvem skal kjøre til neste år?

– Det skal jeg, svarte Johannessen, før han ble spøkefullt avbrutt av samboeren – som mer enn antydet at hun skal kjøre neste års løp.

Priser lederhundene

Johannessen gir all ære for seieren til de to lederhundene sine.

– Hundene har vært helt avgjørende for seieren. Det er sånn på et hundespann at du må ha noen nøkkelhunder, og for meg har det vært de to fremste her, sier han og peker på de fremste i spannet.

– De to var helt avgjørende for seieren, de har dratt på når de andre kanskje har vært litt slitne.

Men som fersk vinner av Finnmarksløpet er det helt andre ting enn hunekjøring som står i hodet på mannen som har vært i løypa i 129 timer og 15 minutter.

– Nå tenker jeg bare på å komme meg inn i en suite med en nydelig kjæreste og en varm og god seng.

I tillegg til en ATV og en plassen fremst i køen til neste års sammenlagtpremie – en hytte – ser det altså ut til at det er den berømte natten i suiten på Rica Hotel som står høyest for Johannessen akkurat nå.

– Helt rått

– Det Ralph har gjort i år, er helt rått, sier Hans Petter Dalby. Han hadde et vanvittig press på seg, siden samboeren Inger Marie Haaland vant i fjor.

– Ralph var mye av hjernen av av løpsopplegget som Inger Marie vant med i fjor. Og han har fulgt fjorårets løpsopplegg omtrent til punkt og prikke.

Kom sigende

I likhet med samboeren holdt han relativt lav profil i begynnelsen av løpet. Men mens Haaland lå og lurte bak pallen helt frem til Levajok på returen, viste Johannessen seg frem allerede i Tana, hvor han gikk ut som andremann.

I Neiden tok han ut 16-timershvilen, og dro ut som nummer seks. Inn til Kirkenes hadde han hentet to plasseringer.

Derfra dro han som førstemann, og lå alene i tet frem til Varangerbotn, hvor Kjell Brennodden kjørte rett gjennom, og tok teten.

Spenning i Sirbma

Sirbma ble løpets kanskje aller mest spennende sjekkpunkt.

Kjell Brennodden kom først inn, og la seg til å hvile. Så kom Johannessen, også han tok frem halm til hundene. Det samme gjorde flere av de andre store favorittene.

Det skulle bli Robert Sørlie som dro først fra Sirbma, med Johannessen bare minuttet bak.

Men like etter avgang stopper Sørlie for å omrokkere hundene. Han gir Johannessen beskjed om å kjøre forbi: – Dette blir en tung tur, sier Sørlie til Johannessen, som passerer.

Derfra og inn blir nærmest en parademarsj for Johannessen. Ingen kunne true ham, og torsdag kveld klokken 21.55 kom han i mål som vinneren av Finnmarksløpet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.