Hopp til innhold

Gjorde narr av offentlig kunst – nå må han stille ut egne verk

Karl Karlsson mente kunsten på det nye politihuset i Tromsø var noe barn kunne ha laget. Fredag åpner han selv kunstutstilling.

Karl Karlsson ble utfordret til å lage egen utstilling etter at han kritiserte kunsten på det nye politihuset i Tromsø.

Karl Karlsson kritiserte kunsten på det nye politihuset i Tromsø. Nå må han vise at han ikke bare har det i kjeften.

Karl Karlsson

Et av Karl Karlssons verk.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

– Det er noe improvisasjon jeg startet med i dag tidlig. Foreløpig har jeg ingen tittel eller tanke om hva det skal bli, sier politimann Karl Karlsson.

Hjemme i garasjen sprer han blåmaling utover et lerret ved hjelp av et gammelt kredittkort. Det er her han har jobbet frem 20 verk som nå skal stilles ut på hans første, og mest sannsynlig siste utstilling.

– Det blir vel noe tull som vanlig, sier Karlsson og legger hodet litt på skakke for å vurdere det nyeste verket sitt.

Skaper debatt om hva som er kunst

Og det var nettopp tull han mente kunsten på det nye politihuset i Tromsø var, da det åpnet i mars i fjor. 1,3 millioner kroner var brukt på kunst i de nye lokalene.

– Da jeg først så maleriene tenkte jeg at det var hyggelig at vi hadde brukt en barnehage til å male for oss. Da jeg så fikk vite at det var seriøse verk, ble jeg forundret, sier Karlsson.

– Spørsmålet jeg stiller meg er hva man egentlig får for pengene, og om det virkelig er så enkelt å være kunstner. Kan man bare slenge sammen noe, så blir det kunst, spør Karlsson.

Camilla Fagerli på Kurant Visningsrom i Tromsø tok Karlsson på alvor da han ytret sine meninger i lokale medier. Fagerli inviterte politimannen til å holde sin egen utstilling hos dem.

– Du kan jo spørre om han gjør narr av oss også, når han sier slike ting. Vi ønsker å få frem en dialog mellom de som kjenner seg igjen i det han sier, og den såkalte kunsteliten, sier Fagerli.

Karl og Camilla

Karl Karlsson og Camilla Fagerli vurderer utstillingen i til den kunstkritiske politimannen.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

Forventer ikke å livnære seg på kunst

Hun har selv vært involvert i Karlssons arbeid i forkant av utstillingen.

– Vi har hatt en fin tid sammen med Karlsson, og har blitt gode kompiser. Hadde han fått muligheten til å fokusere på kunst, kunne det blitt bra. Og til å være hans første utstilling, er verkene bra, sier hun.

Karlsson selv har også lært seg å sette pris på å lage kunst mens han har arbeidet for å bli klar til utstillingen.

– Jeg ser jo at det er moro å leke med farger, men forventer ikke at jeg skal kunne livnære seg på det. Og det er slik jeg mener det bør være også: Man skal ikke bare leke med farger og forvente å skulle kunne livnære seg av det, sier han.

Karls kunst

Noen av Karl Karlssons verk.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK