Gjenopptar leteaksjon etter savnet mann i Alta

Redningsmannskaper gjør natt til tirsdag et nytt forsøk på å nå fram til skigåer som mandag morgen sendte ut nødsignal fra et fjellparti sør for Alta.

Hundespann, treski og gammedags slede på tur over fjellet

Med gammeldags slede og treski skulle kameratene på ekspedisjon fra Narvik til Alta. Nå pågår leteaksjon etter den ene som skulle fullføre siste etappe av ekspedisjonen inn til Alta.

Foto: Privat

Kraftig vind og dårlig sikt har gjort at ingen har klart å ta seg fram til mannen så langt. Ved 01.30-tiden natt til tirsdag forberedte snøscooterpatruljer seg på å gjøre et nytt forsøk.

– Personell på snøskuter og beltevogn har kommet seg fram til et punkt omtrent en mil fra der nødsignalet kommer fra. Lokalt er været såpass mye bedre der, at de mener det er verdt å gjøre et forsøk, sier redningsleder Frode Iversen ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til NTB.

Like før klokken 03.00 skal skuterpatruljene ha kommet frem til området der nødsignalet kom fra. Det er ikke kjent om savnede er funnet, tvitrer Hovedredningssentralen i Nord-Norge.

Laster Twitter-innhold

Måtte avvente

Det var mandag morgen politiet mottok en nødmelding og deretter satte i gang en leteaksjon.

Skigåeren utløste nødpeilesenderen sin fra et punkt mellom Alta og Kautokeino, nær grensen til Troms. Politiet har det nøyaktige GPS-punktet.

Innsatsleder Håvard Martinsen og politimannskaper på leteaksjon i Eiby, Alta

Innsatsleder Håvard Martinsen (t.v.) og politimannskapene sjekker kartet for å se hvilket område de skal inn og lete i.

Foto: Marte Lindi / NRK

Da NRK snakket med operasjonsleder Håvard Martinsen i 19.00-tiden mandag, var sikten for dårlig til at letemannskapet kunne ta seg frem mot punktet.

– Vi venter på å finne en åpning, slik vi kan presse oss frem mot punktet. Vi avventer situasjonen, sa Martinsen.

Operasjonslederen fortalte videre at skuterne hadde hatt svært store problemer. Den ene hadde blitt blåst over ende to ganger. Skuterne slet også med at det kom snø i motorrommet, som førte til at de stoppet.

Et annet problem er at førerne av skuterne ikke ser GPS-skjermene på grunn av den elendige sikten.

Utløste nødpeilesender

Mannskaper fra Sivilforsvaret, Røde Kors, Heimevernet og Norske Redningshunder deltar i aksjonen.

Skuterne med letemannskapene startet fra Eiby i Alta ved 10.30-tiden mandag.

Mannskaper fra Sivilforsvaret rigger opp telt under leteaksjon Eiby

Mannskaper fra Sivilforsvaret rigget mandag opp telt ved basen for leteaksjonen i Eibydalen.

Foto: Marte Lindi / NRK

– Vet dere noe om tilstanden for den savnede?

– Vi vet bare at han har utløst nødpeilesenderen. Vi har en nøyaktig posisjon å lete etter, men om personen er der vet vi ikke, sa Martinsen.

– Meget fjellvant

Kameraten til den savnede skigåeren sier han har kunnskap og erfaring nok til å vite hvordan han skal forholde seg til dårlig vær.

– Han er meget fjellvant og har vært på mange turer i vinterfjellet. Han har godt utstyr beregnet for slike turer, både med telt og sovepose for å holde seg varm.

– Han har kunnskap og erfaring nok til å vite hvordan han skal forholde seg til dårlig vær. Han har forutsetningene for å klare seg, så når han spør om hjelp, er det fordi han trenger hjelp, sier kameraten.

Laster Twitter-innhold

Utover nødsignalet har ikke redningsmannskapet hatt noen kontakt med mannen, skriver NTB. Det har ikke vært noen toveis kommunikasjon med mannen.

Skulle fullført turen sammen

Den savnede mannen og kameraten skulle gå sammen fra Narvik til Alta. Men den ene måtte avslutte turen sin på nyttårsaften.

På kameratenes felles Facebook-side forteller de hva som skjedde:

«Den ene stortåa var blitt mistenkelig mørk og helt uten følelse. Etter en kjapp telefon til broren som er lege, fant de ut at en tur til legevakta var lurt. Der ble det konstatert frostskade.»

Dermed avslutta den ene kameraten turen for å berge tåa, mens den andre fortsatte.

Brukte gammeldags utstyr

De to hadde bevisst valgt gammeldags utstyr på denne turen.

– Vi har gått på treski og brukt en eldre slede, men bytta ut sleden med en mer moderne variant på den siste etappen, sier kameraten til den savnede skigåeren.

Kameraten følger saken tett hjemmefra på Hamar.

– Er du bekymra for kameraten din?

– Jeg tar det med ro foreløpig, for jeg vet han klarer å ta vare på seg selv. Men det er ikke hyggelig med nødmeldingen.

Politi på vei ut med skuter under leteaksjon i Eiby

Politiet gjør seg klar til å kjøre ut på skuter til området på Vestfjellet sør for Alta.

Foto: Marte LIndi