Gjemte seg bak en stein da det 400 meter brede snøskredet kom

Tirsdag formiddag gikk et stort skred i Tamokdalen i Balsfjord. Det har vært flere skred over hele Troms de siste dagene, og nå øker skredfaren ytterligere.

Snøskred i Sjufjellet

Snøskredet i Sjufjellet i Balsfjord var vel 400 meter bredt. Bruddkanten anslås til å være én meter høy.

Foto: Aadne Olsrud

To finske skikjørere slapp med skrekken, da det gikk et stort snøskred i Tamokdalen. Finlenderne var på tur i det vel 1000 meter høye Sjufjellet da skredet kom.

På Facebook forteller den ene skikjøreren at skredet løsnet i 500 meters høyde. Da de så snømassene komme, gjemte de seg bak en stein i frykt for at skredet skulle vokse seg større.

«Avalanche on Sjufellet, everyone is on safe», skriver finlenderen på Facebook. NRK har forsøkt å få fatt i skikjørerne, men har ikke fått kontakt.

Paret befant seg på flata under topphenget da skredet kom. Trolig har de fjernutløst det rundt 400 meter brede snøskredet, mener NVEs skredobservatør i området, Aadne Olsrud, som ber folk være restriktive i rutevalgene sine.

– Det er veldig ustabile forhold i fjellet nå, sier Olsrud til NRK.

Sjufjellet

Sjufjellet er et av de mest populære skifjellene i indre Troms.

Foto: AADNE OLSRUD

Sveitsisk turfølge utløste skred

Det har gått en rekke skred over hele Troms det siste døgnet, også under skoggrensa, viser oversikten fra Regobs, en nasjonal database for innsamling av skreddata.

Mandag kveld utløste skikjørere to snøskred over bebyggelsen i bydelen Lunheim i Tromsø.

Tirsdag formiddag utløste et sveitsisk turfølge på seks et stort skred i fjellet Rasmustinden i Balsfjord. Ingen ble tatt av skredet, og det var skikjørerne selv som meldte fra om det som hadde skjedd.

Omtrent på samme tid utløste to personer et skred på Rødtinden på Kvaløya. Også her gikk det bra med skikjørerne, opplyser politiet, som ber folk vise aktsomhet.

«Fjellet er lunefullt i disse dager», skriver politiet på Twitter.

Kan bli økt skredfare onsdag

I hele Nord-Norge er det nå betydelig skredfare – faregrad 3, opplyser varslingstjenesten Varsom. Bakgrunnen er det store snøfallet sist helg. Tung nysnø lagt seg over de svake lagene lenger ned i snødekket, forteller varslingsleder Håvard Thorseth i snøskredvarslingen.

Nå øker skredfaren ytterligere i både Troms og Finnmark, bekrefter Thorseth, som setter faregraden til 4 det neste døgnet.

– Det ventes mere snø og økende vind. Folk bør unngå alt terreng brattere enn 30 grader, sier Thorseth.

Laster Twitter-innhold