Gikk glipp av mange tusen gjester – men nå starter fjellheisen igjen

På en vintermåned kan fjellheisen i Tromsø ha 10 000 besøkende. I hele vinter har de holdt stengt.

Fjellheisen

Lørdag åpner fjellheisen i Tromsø igjen, etter å ha vært stengt siden 1. september i fjor.

Foto: Katarina Wollen / NRK

Guttorm Jakobsen

Guttorm Jakobsen

Foto: Katarina Wollen / NRK

– Det er nordlysturismen som gjør dette mulig, sier prosjektleder for oppgraderingene av fjellheisen i Tromsø, Guttorm Jakobsen.

For noen år siden begynte den rundt 50 år gamle gondolbanen i Tromsø å svikte. Løsningen ble å oppgradere hele greia. For 65 millioner kroner har de fått nye gondoler med mye raskere reisetid, og et større utkikksplatå på toppen.

I fjor vinter hadde fjellheisen rundt 10 000 passasjerer i snitt hver måned. I år har den stått siden 1. september. Men på lørdag åpner de igjen. De nye gondolene kan kjøre syv meter i sekundet på det meste. Det kan bety rundt 400 passasjerer i timen.

– Da fjellheisen ble bygget var det først og fremst for å gi Tromsøs befolkning et tilbud, men turistene har vært den største besøksgruppen de siste årene. Og markedet har økt veldig, særlig med nordlysturismen. Tromsø er jo den beste nordlysbyen, og vi håper å gjøre det produktet enda bedre, sier Guttorm Jakobsen, som håper også tromsøværingene vil se sin besøkelsestid etter oppgraderingene.

Tromsø

Dette er utsikten som møter folk på toppen av fjellheisen i Tromsø.

Foto: Katarina Wollen / NRK

– Fjellheisen er gull verdt

Og fjellheisen har fortsatt status blant lokalbefolkningen.

Roar Karlsen

Roar Karlsen

Foto: Katarina Marie Wollen / NRK

– Fjellheisen har en stor betydning for både byen og turismen. Du får en utsikt over hele Tromsø som jeg tror er gull verdt og et stort pluss for byen. Jeg vil absolutt påstå at det var på tide med en oppussing, sier Roar Karlsen, som får støtte av Vebjørn Vinjar Karvonen:

Vebjørn Vinjar Karvonen

Vebjørn Vinjar Karvonen

Foto: Katarina Marie Wollen / NRK

– Jeg synes det er veldig bra at de har oppgradert fjellheisen. Det er jo en svært populær attraksjon både for turistene og for så vidt også de innfødte i Tromsø. Jeg har selv vært der et par ganger før og jeg ser fram til å sjekke den ut, forteller Vebjørn Vinjar Karvonen.