Hopp til innhold

Gasslekkasjen: – De evakuerte får komme hjem

Tankene med giftig ammoniakk er nå tømt etter gasslekkasjen i Breivikbotn. Politiet sier det er ingen fare å oppholde seg i området.

Breivikbotn gasslekasje

Simen Eriksen i Vest-Finnmark politidistrikt var på stedet torsdag kveld.

Foto: Oddbjørn Jakobsen

Tidlig fredag morgen kom beskjeden fra politiet i Vest-Finnmark at operasjonen ble avsluttet.

– Det betyr at de evakuerte kan flytte hjem. Vi jobber med å få varslet de enkelte som har flyttet ut fra området som nå er trygt, sier operasjonsleder Lars Jørgen Kleven til NRK.

Til sammen 39 personer ble evakuert da det ble oppdaget en lekkasje av den giftige gassen ammoniakk ved fiskeforedlingsanlegget Nergård i Breivikbotn på Sørøya torsdag kveld.

De evakuerte ble innlosjert enten på hotellet eller i private hjem, opplyste ordføreren i Hasvik kommune i en pressemelding.

– Det som har skjedd er at brannvesenet sammen med de ansatte ved bedriften iverksatte en plan om å tømme tankene i havet. Det har ikke medført noen miljøfare. Arbeidet startet rundt midnatt og er nå gjennomført, sier Kleven.

Breivikbotn

Ble opprettet en sikkerhetsavstand på 400 meter

Brannvesenet har jobbet i hele natt med å forsøke å tømme det som er igjen av den giftige gassen ammoniakk ut i havet. Brannvesenet har koordinert dette arbeidet med Kystverket.

– Jeg regner med at fiskeforedlingsanlegget tar lærdom av dette, og begynner å se på hva som kan gjøres hvis det skjer en gang til. Det var slitasje i noen rør som gjorde at det ble en lekkasje, forteller operasjonslederen.

Det ble opprettet en sikkerhetsavstand på 400 meter rundt fabrikken, som ligger midt i tettstedet Breivikbotn. Det bor omtrent 350 mennesker i Breivikbotn.

Breivikbotn

Breivikbotn i Hasvik torsdag kveld.

Foto: Oddbjørn Jakobsen