Hopp til innhold

Går imot skuterløype til Haldde: – Ikke strevsomt nok

Alta museum mener at den strevsomme opplevelsen av å nå Haldde blir borte om det etableres en skuterløype til fjelltoppen.

Nordlysobservatoriet, Halddetoppen

Kommunestyret i Alta vedtok i høst å etablere skuterløype til Haldetoppen, med mål om å legge til rette for organiserte visningsturer til Nordlysobservatoriet, som ligger på den laveste toppen.

Foto: Rune Berg / NRK

Skuterløype til Haldde

Harriet Hagan og Alta museum er ikke tilhenger av motorisert ferdsel til Haldde.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

De går derfor imot et forslag fra kommunen om å etablere en ny skuterløype i Haldde, et fjell i Finnmark.

– Motorisert ferdsel vil forrige opplevelsen – enten den kommer herfra eller derfra, sier Harriet Hagan, direktør for Verdensarvsenteret for bergkunst, ved Alta museum.

Haldde ligger i Alta kommune. Kommunestyret vedtok i høst å utrede en løype for snøskuter i fjellet, med mål om å legge til rette for organiserte visningsturer til Nordlysobservatoriet som ligger ved toppen.

– Strevsom opplevelse

En høringsrunde er nettopp avsluttet og 10 aktører har lagt igjen sin vurdering av prosjektet. En av de som har innvendinger på planene, er Alta museum.

– Vi er opptatgt av at man kommer til Haldde på den kulturhistoriske måten. At man får opplevelsen på veien opp, om hvordan den strevsomme veien hører til fortellingen om Haldde.

Video Med bluesfamilien i ryggen

Stig Anton Eliassen vil ha skuterløype til hallde.

Foto: Nyhetsspiller

Stig Anton Eliassen, daglig leder i Alta Event, har i flere år hatt ønske om å etablere en skuterløype til Halddetoppen. Der vil han fortelle historien om da Christian Birkeland, for 100 år siden, bygde et nordlysobservatorie.

Han tror ikke at en skuterløype ødelegge opplevelsen av denne historien.

– Det er ikke blitt forringet de siste 100 årene så hvorfor skal det bli det nå. Det er ikke for alle og enhver å gå opp til Haldde med vinterveien.

Vil ha aktivitet

Henriette Bismo Eilertsen

Henriette Bismo Eilertsen har tro på at en skuterløype kan føre til mer aktivitet.

Foto: Astrid Krogh / NRK

For Henriette Bismo Eilertsen og North Adventure, som hver vinter tar i mot tusenvis av turister, er en skuterløype til Halddetoppen det som trengs.

– Jeg tenker at alt som kan gi aktivitet i Alta er kjempebra. Vi vil at det skal være masse aktivitet. Haldde-toppen er veldig kjent, og hvis fjellet gjøres mer tilgjengelig tror jeg det kan lokke flere folk til å besøke Haldde, også folk som kanskje ikke kan gå opp dit, sier hun.