– Baalsrud skulle ha dødd opptil flere ganger

Etter å ha prøvd å gå i Jan Baalsruds fotspor, konkluderer elitesoldatene Ronny Bratli og Rune Gjeldnes med at krigshelten hadde mer enn ni liv.

I Baalsruds fotspor

Rune Gjeldnes (bakerst) og Ronny Bratli følger Jan Baalsruds løype fra Rebbenesøya til Sverige.

– Å starte med å svømme inntil 300 meter i iskaldt vann, før du skal legge på sprang over fjellet var ekstremt. Jeg trodde faktisk vi ikke ville klare å gjennomføre dette. I tillegg var turen opp Revdalen i Lyngen noe som sitter igjen, forteller Rune Gjeldnes.

Neste uke er det premiere på "I Jan Baalsruds fotspor", en dokumentar om den gamle krigsheltens flukt i 1943.

Mennene som skal gjennomføre Baalsruds ferd er elitesoldatene Ronny Bratli og Rune Gjeldnes.

– Vi har pratet lenge om historien til Baalsrud. Ronny var ikke vanskelig å be da jeg foreslo å kopiere turen, sier Gjeldnes.

Baalsrud flyktet fra Rebbenesøya i Karlsøy kommune til Sverige etter at båten han var om bord i ble overrasket av tyskere. Baalsrud var den eneste som overlevde, etter en flukt på over 200 kilometer.

– Ingen skal overleve noe slik

1955 Krigshelten Jan Baalsrud, (1917-1988) hvis historie ble udødeliggjort i filmen "Ni liv" i 1957.

Jan Baalsrud fotografer ved sitt hjem på Slemdal.

Foto: Scanpix / SCANPIX

– Det er en fantastisk historie. Ingen skal overleve det Baalsrud gjorde. Vi har regnet på antall ganger han burde dødd, og det er mer enn ni ganger, sier regissør og produsent for dokumentaren, Tom Edvindsen.

Filmen "Ni liv" fra 1955 forteller den samme historien. Tom Edvindsen mener den er utgått på dato

– Det er viktig å fortelle disse historiene på nytt, slik at den yngre garde får med seg hva som skjedde. I "Ni liv" har de tatt seg en del kunstneriske friheter. Vi følger Baalsruds ferd så nøyaktig som mulig, i tillegg holder ikke en film fra 1955 helt mål hvis man skal engasjere dagens ungdom, sier han.


Tøffe tak

Elitesoldatene vi møter i dokumentaren har fått enorm respekt for prestasjonen til Jan Baalsrud etter å ha fulgt krigsheltens fotspor.


På ferden gikk de også innom flere av husene Jan Baalsrud selv var innom i sin tid, og møtte personer som da traff på krigshelten.

– Det var veldig interessant å møte disse menneskene. De husket Baalsrud veldig godt, sier Gjeldnes.

"I Jan Baalsrud fotspor" vises på NRK 1 den 8. januar klokken 21.40. Dokumentaren har også førpremiere på Aurora kino i Tromsø på lørdag og på Ringen kino i Oslo på fredag.

Etter å ha prøvd å gå i Jan Baalsruds fotspor, konkluderer elitesoldatene Ronny Bratli og Rune Gjeldnes med at krigshelten hadde mer enn ni liv.

– Å starte med å svømme inntil 300 meter i iskaldt vann, før du skal legge på sprang over fjellet var ekstremt, forteller Rune Gjeldnes.