Går av som president

Sametingspresident Aili Keskitalo går av sammen med resten av sametingsrådet.

Mindre verdt i Troms og Nordland
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Årsaken er de store samarbeidsproblemene sametingsrådet har hatt med den såkalte "firerbanden" med visepresident Johan Mikkel Sara i spissen.

Klokken 13 avslørte sametingspresidenten beslutningen:

- Etter hvert samarbeid er bygd på lojaliet og tillit. Dette er ikke lenger tilfelle når det gjelder Johan Mikkel Sara.

Dermed er regjeringskrisen på Sametinget et faktum. Samarbeidet mellom det største partiet - Norske Samers Riksforbund (NSR) - og enkeltmannspartiet "Samer bosatt i sør", strandet.

Slitt lenge

Johan Mikkel Sara er listas eneste representant, og har sammen med tre andre enkeltmannspartier, utgjort det parlamentariske grunnlaget for Keskitalos parti.

På en pressekonferanse utdypet Aili Keskitalo utdypet beslutningen om å bryte samarbeidet med Johan Mikkel Sara.

- Vi har slitt med samarbeidet og det har vært en krevende. Vi må nå konstatere at dette ikke lenger er mulig. Det virker som om dette har oppstått i forbindelse med min graviditet. Men situasjonen har vært vanskelig allerede før det.

- Forutsetningene for samarbeidet er blitt brutt. Konsekvensen er at vi ikke kan fortsette. Vi har ikke tillit til Johan Mikkel Sara og det tar vi konsekvense av nå.

- Vi har prøvd litt for lenge, vil noen si. Dette er en beslutning vi kunne ha tatt tidligere. Vi konstaterer at beslutningen betyr at vi ikke lenger har et flertall i Sametinget, sier sametingspresident Aili Keskitalo.

- En lettelse

NSRs parlamentariske leder Lene Hansen forteller at dagens beslutning har vært vanskelig.

- Derfor har vi brukt lang tid også. Vi har rådført oss med folk utenfor sametingssystemet. Den endelige beslutningen ble tatt i går kveld etter et møte med visepresident Johan Mikkel Sara. På dette møtet ville vi drøfte et videre samarbeid, men det ble klart at dette ikke var mulig, sier Hansen.

Selv om fredag 14. september blir en trist historisk dag for Norske Samers Riksforbund, ga Aili Keskitalo uttrykk for lettelse.

- Jeg tror denne beslutningen er til det beste for alle. Vi har tatt en vanskelig beslutning og har vært igjennom en tung prosess. Derfor vil jeg uttrykke lettelse, sier hun.

Norske Samers Riksforbund har hatt flertallet i Sametinget helt siden etableringen i 1989.

 

Les også: Krise på Sametinget

Les også: President-permisjonen

Nyheter fra Troms og Finnmark

Programleder Hege Iren Hanssen

Nordnytt: Få siste nytt om været som nå går hardt utover Lavangen

Nordnytt: Få siste nytt om været som nå går hardt utover Lavangen