Gamle fiskegarn er dødsfeller

VESTRE JAKOBSELV (NRK): Denne haukugla hadde flaks og ble funnet i tide. Ingen vet hvor mange fugler som drepes i gamle fiskehjeller.

Haukugle i fiskegarn

REDDET: To haukugler som hadde gått i garnet ble tilfeldigvis funnet av tilreisende laksefiskere i Vestre Jakobselv. Den ene kunne slippes løs umiddelbart, den andre er nå fri etter ni dager i rehabilitering.

Foto: Lars Frøystein

En kort sjekk av de gamle fiskehjellene i Vestre Jakobselv i Øst-Finnmark gir et makabert resultat: To kråker og flere småfugler har lidd en langsom død i garnrestene.

En gang i tida var disse garna spent opp for å verne tørrfisken mot sultne måker og kråker. Men flere år etter at hjellene sist var i bruk, henger garnrestene slapt ned – og dermed er de blitt livsfarlige fuglefeller.

– Det er ikke noe hyggelig å se så mye død fugl som henger i nettene. Dette fanger både stort og smått, sier fugleguide Øyvind Zahl Arntzen.

Haukugle blir reddet av Lars Frøystein

Lars Frøystein redder haukugla fra en pinefull død.

Foto: Odd Arne Norstad

Reddet i siste øyeblikk

De to haukuglene du ser bilder av i denne artikkelen ble reddet fra garna ved en tilfeldighet da de tilreisende sportsfiskerne Lars Frøystein og Odd Arne Norstad så seg rundt i havna i Vestre Jakobselv.

Haukugle blir forsøkt sluppet fri

Odd Arne Norstad tester flygeferdighetene til haukugla som var fanget.

Foto: Lars Frøystein

Den ene ugla kom seg raskt og fløy ganske greit. Den andre var det verre med.

– Venstre vinge kjentes helt kraftløs. Vi var redd den var brukket, forteller Norstad til NRK.

De to fryktet at ugla måtte avlives, men det viste seg at den kunne fly korte strekninger.

Etter hvert fikk de kontakt med fugleguide Arntzen, som var villig til å gjøre et forsøk på å fôre opp ugla. I mellomtida kom Norstad på at han hadde kjøpt indrefilet til middag.

– Den viste ingen interesse i starten, men etter 10-15 minutter med iherdig prøving begynte den utrolig nok å spise fra hendene mine. Det var utrolig sterkt, sier Norstad.

Øyvind Zahl Arntzen

Øyvind Zahl Arntzen finner flere døde fugler i de gamle fiskehjellene, og oppfordrer til ryddeaksjon langs kysten.

Foto: Knut-Sverre Horn

Mus og rype

I de neste ni dagene fikk haukugla så mye kylling, fjellrype og mus den bare orket. Øyvind Zahl Arntzen var litt usikker da han slapp den.

– Jeg synes ikke det ser helt bra ut, men den har jo ikke flydd på 8–9 døgn. Det er umulig å si hva som blir resultatet. Men den har virkelig kommet seg i løpet av disse dagene, så får naturen gå sin gang, sa han til NRK da ugla fløy over myra og satte seg i et tre.

Men bare få minutter steiner steg optimismen betraktelig – da ugla stupte fra tretoppen og forsøkte å fange en mus.

Ber om ryddeaksjon

Langs norskekysten står utallige fiskehjell. Arntzen frykter at mange av dem fortsatt har garnrester og dermed står som dødsfeller.

– Den klare oppfordringen må være at folk rydder vekk nettene. På denne tida av året er det mye fugl i drift, spesielt ungfugl, og de er sjanseløse hvis de roter seg in i dette.

Gamle fiskegarn er dødsfeller for fugler. I Vestre Jakobselv ble to haukugler reddet ved en tilfeldighet.

Se videoreportasjen om haukugla som ble foret opp med rype og indrefilet og senere sluppet fri.