Tenåringer fikk livstruende overdose cellegift

To kreftpasienter i tenårene fikk torsdag alt for store mengder cellegift ved Universitetssykehuset i Nord-Norge. Feilen truet deres liv.

Pressekonferanse om cellegift-tabbe

Overlege ved barneavdelingen, Trond Flægstad, kommunikasjonssjef Hilde Pettersen, viseadministrerende direktør Elin Gullhav og leder sykehusapoteket i Tromsø, Camilla Bjørnstad, orienterer om cellegift-tabben på Universitetssykehuset i Tromsø.

Foto: Gunnar Grindstein

Hendelsen 18. september beskrives som alvorlig av sykehuset selv, som lørdag sendte ut en pressemelding om dette.

Som en følge av svikt i rutinene ved sykehusapoteket ble det gitt feil styrke på cellegiftmedisin til to kreftpasienter i tenårene. Pasientene skulle fått 12 milligram av preparatet Methotrexat, men endte opp med hele 240 milligram.

Camilla Bjørnstad

Leder for sykehusapoteket i Tromsø, Camilla Bjørnstad, beklager den alvorlige tabben med cellegiftdoser.

Foto: Gunnar Grindstein

– Vi er utrolig lei oss og beklager på det sterkeste til de pasientene det gjelder. Vi skulle gjerne vært dette foruten, og vi skal gjøre alt vi kan for at det aldri skal skje igjen, sier leder for sykehusapoteket i Tromsø, Camilla Bjørnstad til NRK.

20 ganger for stor dose

Methotrexat

Preparatet Methotrexat er cellegiften to tenåringer fikk alt for store doser av.

Foto: Gunnar Grindstein

De to tenåringene var ifølge VG inne på sykehuset for å bli behandlet for leukemi. Cellegift-dosen de to fikk var hele 20 ganger høyere enn den de skulle hatt. Sykehuset bekrefter nå at pasientene i verste fall kunne dødd av overdosen.

Fagansvarlig for barnekreft på UNN, overlege Tore Stokland, var direkte involvert i arbeidet med å hjelpe de to tenåringene etter overdosen. Og han beskriver situasjonen slik:

– De dosene som er gitt er langt over dødelig dose. Det var en katastrofesituasjon. Vi hadde full alarm og satte umiddelbart i gang tiltak, forteller Stokland til NRK.

Utenfor livsfare

Da feilen ble oppdaget, satte sykehuset umiddelbart i gang med behandling for å motvirke effekten av de store cellegift-mengdene. Blant annet ble de to tenåringene gitt motgift.

Etter behandlingen er de to nå utenfor livsfare.

– Heldigvis ser dette ut som det har gått bra. De er nå utenfor livsfare og har det etter forholdene bra, sier Stokland.

Sykehuset opplyser at det er for tidlig å si om pasientene vil få noen varige mèn, men så langt ser det ut som det går bra med dem.

Rapportert til Helsetilsynet

Tabben skjedde ifølge sykehusapoteket ved at det ble brukt preparater fra feil beholder.

– Når cellegiften ble tilberedt og gjort klar for bruk så er det tatt av et glass med høyere styrke enn den egentlig skulle være. Vi har egentlig veldig sterke kontrollrutiner, men den kontrollen har ikke gått hundre prosent slik den burde gjøre, forteller Cecilie Bjørnstad.

Både UNN og Sykehusapotek Nord har rapportert hendelsen til Helsetilsynet. Bjørnstad vil foreløpig ikke si noe om hendelsen får noen konsekvenser for de ansvarlige ved sykehusapoteket.

– Saken er blitt sendt til Helsetilsynet og det blir deres avgjørelse, sier hun.

Sendt fra Oslo

Universitetssykehuset Nord-Norge

Universitetssykehuset Nord-Norge.

Foto: Arne Schei / NRK

Motgiften som ble brukt til å redde de to tenåringene fins kun på et sentrallager i Oslo. Derfor måtte denne sendes med fly til Tromsø.

Overlege Tore Stokland mener likevel ikke dette skapte problemer.

– Fra vi bestilte den til vi fikk den gikk det tre til fire timer. Det var en drosje fra medisinaldepoet i Oslo til Gardermoen og en drosje fra flyplassen i Tromsø og hit, sier han

Uvanlig tabbe

Ved sykehusapoteket varsles det nå en gjennomgang av rutinene

– Vi blander mellom 8000 og 9000 slike doser i året og det skjer omtrent aldri at det oppstår feil som ikke oppdages av våre kontrollrutiner. Men vi vil skjerpe inn våre rutiner slik at dette ikke skjer igjen. sier Bjørnstad.

Nyheter fra Troms og Finnmark