– Jeg hadde aldri vært på havet før. Jeg har tatt ferge, men det stopper der. Så det har vært en knallstart, med en veldig bratt læringskurve, sier 27-åringen Eskil Skinlo.
Han og kompisen Øyvind Hesjevik seiler ut i Porsangerfjorden med båten «Havkatt» og setter kursen mot teinene de nylig satte ut.
Det var akkurat dette, jakten på et eventyr og noe nytt, som fikk Eskil og kompisen Øyvind Hesjevik til å si opp jobbene på Vestlandet og kaste seg ut i en tilværelse som rekefiskere.
– Jeg synes det er veldig spennende. Jeg prøver å klemme mest mulig ut av dagen, for det er mye som skal gjøres for å få en bedrift på beina, erkjenner Øyvind.
Leverer levende reker
Egentlig er det ikke lov til å fiske reker her i Porsangerfjorden – i alle fall ikke for trålere, som er det mest vanlige. Men fordi vestlandsguttene bruker en spesiell metode, og fisker med reketeiner, har de fått godkjenning.
Det betyr også at de har mulighet til å ta opp ferske og levende reker – som gjør bedriften mye mer attraktiv.
– Vi selger levende reker til blant andre Michelin-restauranter, noe trålere ikke har anledning til. Vi har infrastruktur til å ta hånd om levende fangst, sier Hesjevik.
Tok sats
Det var i januar at Hesjevik tok det endelige valget, og sluttet i jobben sin på Vestlandet.
– Jeg var i samme jobb i fire-fem år. Jeg begynte i oljebransjen da det var gull og grønne skoger. Da oljesmellen kom, ble mulighetene for å gå gradene dårligere, erkjenner han.
Han sjekket markedet for andre jobber, og ble fristet nordover som mannskap på båt. Han prøvde det i en måned, og så ble han solgt. Deretter tok han en telefon til barndomskompisen Eskil, og det tok ikke lange tiden før også han kastet loss.
– Jeg var lei byen og bylivet. Så da tilbudet kom måtte jeg bare satse, sier Eskil.
Men selv om dette nå er måten de tjener til livets opphold på, er det ikke bare pengene det dreier seg om for gutta.
– Det er utrolig spennende og artig. Både naturopplevelsene og å få være på båten sammen med Øyvind. Tenk å få betalt for å ha det så kjekt, sier Eskil.