Fylkesparti: – Sier KrF nei, gjør Venstre det samme

Det er knyttet stor spenning til dagens møte mellom regjeringspartiene Høyre og Frp og Krf og Venstre.

partiledere krf venstre høyre frp

Skal Erna Solberg (H) lede en flertallsregjering de neste fire årene må Siv Jensen (Frp) og Knut Arild Hareide (KrF) finne tonen. I dag møtes de borgerlige partiene til et skjebnemøte om regjeringssamarbeid.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– KrF har sagt at man ikke ønsker å være med videre. Da er det en stor spenning i om man ønsker å tre ut av samarbeidssamtalene. Vi har tydelig sagt at KrF må med, sier leder i Finnmark Venstre, Leif Wasskog.

Han mener det er helt åpent foran dagens møte mellom partilederne i regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet, og støttepartiene i forrige stortingsperiode, Venstre og Kristelig Folkeparti.

Wasskog forteller om stor skepsis i Venstre til et videre samarbeid med Frp på bakgrunn av erfaringene fra samarbeidet de fire siste årene.

– Det handler om verdier, menneskesyn og måten enkelte statsråder forvalter på. Vi forventer en litt annen holdning og tilnærming på det å sitte i regjering.

Leif Wasskog

Fylkesleder i Finnmark Venstre, Leif Wasskog, tror at om KrF bryter med Høyre og Frp, gjør Venstre det samme.

Foto: VENSTRE

– Frp har frispilt i regjering

Fylkesleder i Finnmark KrF og medlem i partiets sentralstyre, Svein Iversen, sier at ulikhetene mellom KrF og Frp ikke bare er synlig i innvandringspolitikken, men også i flere andre saker.

– Da har KrF sagt at i respekt for den forskjellen som er i politikken ser man det ikke mulig å gå i regjering.

Iversen sier at samarbeidsavtalen som KrF og Venstre har hatt med regjeringen de fire siste årene har vist hvor langt det er mulig å gå.

– Det vært mange saker de siste årene der spesielt Frp har frispilt både i regjering og i Stortinget.

I Finnmark Frp møtes skepsisen fra Venstre og KrF med oppgitthet.

– Jeg synes bare synd i partiet, velgerne og medlemmene, sier fylkesleder i Finnmark Frp, Odd Eilert Persen.

Han mener valgresultatet viser at KrF sliter, og Hareide har en stor oppgave med å reise partiet om de ikke vil være med i et regjeringssamarbeid.

Svein Iversen, leder for sentralstyret i Motorførernes Avholdsforbund

– I en regjering må man bli enig om alle sakene, sier Svein Iversen som sitter i sentralstyret i KrF. Han mener forskjellen mellom hans parti og Frp er for stor til å kunne danne en flertallsregjering.

Foto: Knut Klevstad

Søker støtte hos Senterpartiet

Hvis KrF velter et samarbeid om en flertallsregjering, kan Frp like godt sitte i en mindretallsregjering, sier Persen.

– Vi kan søke støtte hos Senterpartiet og andre partier. Senterpartiet har vært et parti vi flere ganger har søkt støtte hos i blant annet flyktningsaken.

Uansett hva som skjer i forhandlingene på borgerlig side er det tvilsomt at eventuelle brudd vil åpne for en rød regjering.

Det sier nyvalgt stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet i Finnmark, Runar Sjåstad.

– Om de borgerlige partiene ikke finner sammen er det ikke naturlig at Arbeiderpartiet skal påta seg ansvaret. Nå har velgerne sagt sitt, og det er et borgerlig flertall, sier Sjåstad.

Han er sikker på at de borgerlige partiene både evner og ønsker å sikre en borgerlig regjering.

– Så er det største spørsmålet hvem som skal sitte i regjering, og hvem skal sitte som støtteparti i Stortinget.

Odd Eilert Persen

– I en mindretallsregjering er vi mer åpne for å søke samarbeid alle veier, sier fylkesleder i Finnmark Frp, Odd Eilert Persen.