Hopp til innhold

Fylkesordføreren ble tatt på senga av For Finnmark

Ragnhild Vassvik (Ap) tror toget har gått for reversering av storfylket, men deltar likevel på folkemøtet «Nei takk til tvangssammenslåing».

Ragnhild Vassvik

Fylkesordfører Ragnhild Vassvik tror ikke at den nye organisasjonen For Finnmark klarer å snu stortingsvedtaket om å slå sammen fylkeskommunene i Troms og Finnmark. Hun deltar uansett på det åpne møtet mot tvangssammenslåing av Troms og Finnmark.

Foto: NRK

Det er flere som mener at kampen mot fylkessammenslåing ikke er helt over. Den 11. januar avholdes folkemøtet «Nei takk til tvangssammenslåing» i Vadsø. Under det åpne møtet skal også lokallaget For Finnmark bli stiftet.

Det melder initiativtakerne Ragnhild Karlstrøm (KrF) og Arne Pedersen (Ap).

– Denne organisasjonen skal arbeide for at Finnmark fylkesting søker Stortinget om å beholde Finnmark som egen region, skriver de i en pressemelding.

– Overrasket

Innlederne på møtet i Vadsø er fylkesordfører Ragnhild Vassvik, Trygve Slagsvold Vedum (Sp), og redaktør i Ságat, Geir Wulff. Fylkesordføreren var ikke klar over alt som sto på programmet under møtet hun takket ja til. Vassvik opplyser at hun ble tatt litt på senga da hun leste pressemeldingen på tirsdag.

– Jeg ble litt forferdet da jeg så pressemeldingen, for jeg var ikke klar over at de hadde vinklet det på denne måten, sier hun om invitasjon til det åpne møtet.

I tillegg er Vassvik usikker på om hun kan stille som innleder, ettersom fylkeskommunen er i møte med Troms angående sammenslåing på den aktuelle datoen.

– Det er uklart enda, så jeg svarer med utgangspunkt i at jeg skal på møtet, sier fylkesordføreren.

Hun planlegger å si at man trenger et større folkelig og politisk engasjement framover, om hun kan stille på møtet.

Byråkratiet tar over makta

Den tidligere stortingspolitikeren fra Finnmark, Randi Karlstrøm (KrF), har et håp om at sammenslåingen ikke blir en realitet. Karlstrøm mener det er mange i fylket som vil ha saken på stortingsbordet igjen.

Lang reiseavstand er blant argumentene KrF-politikeren fra Alta bruker.

– Avstand er stor mellom politikerne og dem de skal styre. Kun Stortinget har erfaring med så store avstander. Jeg vegrer meg for å bli politiker når det blir så mye reising, for man får ansvar for den største region i Europa. Så det er det glade vanvidd. Dette er en sentraliserings- og byråkratiseringsreform, sier Randi Karlstrøm.

Hans-Jacob Bønå

Vadsø-ordfører Hans-Jacob Bønå mener at tiden er moden for å la forhandlingsutvalgene i Troms og Finnmark få arbeidsro, slik at man kan komme fram til en enighet om innholdet i den nye storregion.

Foto: Sidsel Vik / NRK

Må få arbeidsro

Vadsø-ordfører Hans-Jacob Bønå (H) er ikke like begeistret for at det skal avholdes et møte i hans kommune mot fylkessammenslåing. Bønå mener man heller må gi forhandlingsutvalgene arbeidsro.

– Hele tiden når denne typen støy er til stede tar det bort fokuset fra forhandlingene. Slike møter er prøvd før. Man må respektere at det ikke var flertall i Stortinget, sier Vadsø-ordføreren, som ikke mener at lang reisevei er et nytt fenomen.

– Reiseveien har alltid vært lang i Finnmark. Det er et fenomen vi kjenner godt til. Så jeg klarer ikke å se at det er et problem at man må reise litt lengre. Vi vet hvor vi bor.