Fusjonert innkjøpsgigant skal handle til sykehusene for ti milliarder

Fra juni slås to innkjøpsselskaper i helsesektoren sammen. Fra Vadsø skal det handles inn legemidler, varer, utstyr og tjenester til norske sykehus for ti milliarder kroner.

Apotekhylle med diverse medisiner

Ved å handle medisiner for alle sykehusene samtidig spares mange millioner kroner hvert eneste år.

Foto: Scanpix / Scanpix

Selskapet som står for innkjøp av medisiner til norske sykehus, Legemiddelinnkjøpssamarbeidet (LIS), legges i juni inn under Helseforetakenes innkjøpsservice i Vadsø.

Den samlede innkjøpsporteføljen som fremover skal styres fra kontorene i Vadsø vil bli betydelig, sier administrerende direktør i Helseforetakenes innkjøpsservice (HINAS), Harald Johnsen.

Tar det som en anerkjennelse

Harald Johnsen

Harald Johnsen, HINAS.

Foto: Knut Åserud

– Legemiddelinnkjøpssamarbeidet i Oslo, de som kjøper inn legemidler til norske sykehus, skal fusjoneres inn i HINAS og bli et forretningsområde i HINAS, sier Johnsen.

Han tar fusjonen som en tillitserklæring.

– Vi tar dette som en anerkjennelse, at de regionale helseforetakene har besluttet å flytte LIS til HINAS.

Har spart sykehusene for milliarder

Legemiddelinnkjøpssamarbeidet er lokalisert i Oslo. Selskapet har i dag åtte ansatte. Ved HINAS-kontoret i Vadsø er det 33 ansatte. Begge selskap er spesialiserte innen samme felt. Samlet innkjøp og koordinering av nasjonale innkjøpsavtaler der målet er å skape store gevinster for norske sykehus.

– Vi har nå en avtaleportefølje hvor vi omsetter for litt over fire milliarder. LIS omsetter for fem milliarder, så vi er tett opp mot ti milliarder nå. Vi har regnet på dette, og i løpet av de 12 årene vi har eksistert, har vi spart sykehusene for to milliarder kroner, sier Johnsen.