Hopp til innhold

Lopphavet kan bli fredet: – Vernegalskap, mener ordfører

Regjeringen vil verne koraller – men fiskerikommune frykter at fisket blir strammet inn mye mer enn det regjeringen legger opp til i verneforslaget.

Viktor Olav Forsstrøm med en stor torsk.

Viktor Olav Forsstrøm på Loppavet med stor fangst.

Foto: Marion Vian

I regjeringens plan for nye marine verneområder er Lopphavet foreslått vernet med 3045 kvadratkilometer. Et område som er langt større enn Vestfold.

En som reagerer sterkt på dette er lederen for det lokale fiskarlaget, Jon-Atle Bjørnø.

– Det er det samme som å si at Hasvik kommune er nedlagt for all fremtid, fordi alt vi har å leve av – nemlig kysten og kystlinjen – blir tatt ifra oss, sier han.

Jon-Atle Bjørnø

– Hvis vi skal få presset på et verneområde i tillegg til alt det andre som vi må kjempe med her ute for å overleve, så frykter jeg at det er kroken på døra, sier lederen i Sørøy/Loppa Fiskarlag Jon-Atle Bjørnø.

Foto: Svanur Holm

Også Hasvik-ordfører Eva Husby er kritisk.

Hun støtter vernet av viktig marin natur, men mener det er et altfor stort område som er foreslått vernet.

I en kronikk på Nordnorsk debatt kaller hun det for vernegalskap på Lopphavet.

– Vi syns det er hårreisende og uakseptabelt, sier hun.

– Må få garanti for at det er lov å fiske

Lopphavet har en rekke ulike naturtyper under vann, med sterke strømmer og flere korallrev. I Stjernsundet ligger for eksempel det største korallrevet som er funnet på en fjordterskel i Norge.

Det fiskes med både garn og trål i flere av havområdene Norge har vernet. Det er stikk i strid med internasjonal standard for havvern.

Husby reagerer på at det ikke er klargjort om det foreslåtte vernet vil gå på bekostning av fiskerinæringen i kommunen.

– Så lenge det er sådd tvil om dette her, så er jeg redd. Vi må få en garanti for at det er lov å fiske i verneområdene uansett hvor stort verneområdet blir, sier hun.

Eva Husby med kaffekopp

– Det som kanskje provoserer oss mest er at Statsforvalteren i Troms og Finnmark har ment at vi skal sette alt av arealplanlegging på vent, inntil vernevedtaket er vedtatt, sier ordfører i Hasvik kommune, Eva Husby.

Foto: Knut-Sverre Horn

Forstår vernebehovet

En som lever av fiske på blant annet Lopphavet er 26 år gamle Viktor Olav Forsstrøm. Han har nylig kjøpt seg egen sjark og flyttet tilbake til Sørvær i Hasvik kommune for å satse på fiskeri.

Han sier han har forståelse for vernebehovet, og synes spesielt korallrevet er viktig å verne.

– Det er et veldig skjørt økosystem. Hvis de dør er det veldig mye som følger med, sier han.

Som sjarkfisker kan ikke Forsstrøm se at han blir direkte påvirket av verneplanene.

Samtidig synes han det er uheldig hvis verneplanene stopper utviklingen av hjemstedet hans.

– Det er jo kjedelig. De siste 25 årene har Hasvik vært en fraflyttingskommune, men de siste årene har det tatt seg opp. Man ser at det er flere unge som flytter hjem igjen for å holde på med fiskeri og havbruk, sier han.

Viktor Olav Forsstrøm på fiskebåt.

Grunnen til at jeg flyttet hjem til Sørvær er fordi det er en av de beste plassene i Norge å drive sjarkfiske, sier 26 år gamle Viktor Olav Forsstrøm.

Foto: Marion Vian

Ikke begrensninger i fisket

Klima og miljøminister Sveinung Rotevatn skriver i en e-post til NRK at han tar bekymringene på alvor. Han understreker likevel at det ikke er vanlig at marine verneområder vil gå på bekostning av tradisjonelt fiske.

– Det er ikke slik at et marint vern vil innebære at området blir stengt for all eller det meste av aktivitet i framtiden. Vernet vil heller ikke omfatte aktivitet på land, skriver Rotevatn.

Departementet viser til formuleringer fra Miljødirektoratet, som beskriver at det aller meste av arealet som omfattes av verneforslaget, ikke er foreslått begrensninger på når det gjelder fiske.

Koraller og uer i Lopphavet, Finnmark

Det største korallrevet i noen norsk fjordterskel finnes i Stjernsundet, og er nå foreslått vernet.

Foto: Havforskningsinstituttet

Vil halvere vernet

Ordfører i Hasvik, Eva Husby, er også provosert over at verneplanene får konsekvenser for næringsutvikling i kommunen før vedtaket er fattet. Hun trekker frem hendelsen der legging av en fiberkabel over Sørøysundet ble stoppet, som følge av mulig fremtidig fredning.

Kommunen har foreslått en halvering av vernet.

– Vårt forslag er en sterk begrensning. Hasvik kommune har sagt at vi kan akseptere inntil 1500 kvadratkilometer, sier Husby.

Minister Rotevatn har merket seg kommunens forslag, og vil gjerne ha nærmere dialog om deres bekymringer.

– Det er positivt at kommunen kommer med konkrete forslag og innspill. Jeg kan ikke forskuttere noen løsning her, men dette er uansett et forslag jeg vil vurdere som en del av behandlingen av saken i departementet, sier Rotevatn.

Rotevatn presiserer videre at kommunen ikke vil miste råderetten over arealene som inngår i et marint verneområde.

Sveinung Rotevatn

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V).

Foto: Tore Linvollen / NRK

– Norge trenger flere marine verneområder

Leder for Naturvernforbundet, Truls Gulowsen, har forståelse for bekymringen til kommunen, men er trygg på at vernet ikke vil hindre utvikling som eksempelvis legging av fiberkabel til øykommunen.

De håper Stortinget vedtar vernet slik det er foreslått.

– Dette er områder med store naturverdier som er bevart med dagens fiske og bruksmønster. Dette vernet skal bevare det videre for fremtiden, slik at nye eventuelle skadelige aktiviteter ikke skal bli tillatt.

Gulowsen mener forslaget til Hasvik kommune om å halvere vernet er uklokt, og mener Norge trenger flere marine verneområder.

Norge har vernet utrolig lite hav, og har heldigvis en del ressurser igjen i havet. Området rundt Sørøya er særs verdifullt, sier han.

Truls Gulowsen, Greepeace

Leder for Naturvernforbundet, Truls Gulowsen.

Foto: Greenpeace

– Det er på havet det foregår

Sjarkfisker Viktor på Sørvær har forståelse for bekymringen til ordføreren og fiskerlagslederen.

– Jeg kan skjønne at kommunen vil stoppe dette med tanke på fremtidig utvikling. Både oppdrettsanlegg som skal etableres i fjordene, vindkraftverk med havmøller og generell industri i fremtiden. Det er jo på havet det foregår, sier Viktor.

Planen skal behandles i Stortinget 7. juni.

Fiskeværet Breivikbotn i Hasvik kommune

Fiskeværet Breivikbotn i fiskerikommunen Hasvik på Sørøya.

Foto: Kristian Sønvisen Bye/NRK