Frykter ulovlig mineralsalg

– Holder på å grave ut kjernen av det mest kjente zirkonbruddet på Seiland, sier nasjonalparkforpakter.

Seiland nasjonalpark

Denne uka var kommune og naturoppsyn på befaring på Seiland i Finnmark for å undersøke mineralundersøkelsene som gjøres der i disse dager.

Foto: INGUNN IMS VISTNES / SEILAND NASJONALPARK

Finnmarkseiendommen frykter nå at utenlandske mineralsamlere selger mineraler fra Finnmark ulovlig.

Det kommer fram etter at FeFo sammen med Alta kommune, Statens naturoppsyn, og forpakteren av Seiland Nasjonalpark har vært på befaring på øya Seiland denne uka.

Nasjonalparkforvalter Ingunn Ims Vistnes var også på befaringen. Hun sier mye tyder på at det foregår ulovlig salg av mineralet zirkon ut av landet.

– Det vi ser når vi kommer ut dit er en gruppe menn, hovedsakelig fra Polen, som holder på å grave ut kjernen av det mest kjente zirkonbruddet på Seiland, hvor vi vet at man finner noe av verdens fineste zirkon, forteller Vistnes.

Ingunn Ims Vistnes

Nasjonalparkforvalter Ingunn Ims Vistnes sier de under en befaring studerte en gruppe menn som arbeidet med å grave ut kjernen av det mest kjente zirkonbruddet på Seiland.

Foto: André Bendixen / NRK

– Er åpne om videresalg

Nasjonalparkforvalteren sier de har snakket med dem som arbeidet på stedet.

– Det vi hører når vi spør direkte de som jobber på området, er at de sier en god del av dette skal selges for å finansiere blant annet denne operasjonen, som er en ganske stor operasjon med mellom fem og tretten personer i området i én måneds tid.

Styremedlem i Finnmarkseiendommen, Bente Haug, sier de ser alvorlig på dette.

– Det er gitt undersøkelsestillatelse, men det er ulovlig å selge mineraler som man utvinner i en slik tillatelse. Det står eksplisitt at man ikke skal bruke dette til finansiering av letinga, sier hun.

– Det virker ikke som de kjenner lovverket så godt at de skjønner at de kun har en undersøkelsestillatelse. De var helt åpne om at de skulle finansiere virksomheten med salg på messer og museer, sier Haug til NRK.

Salg av zircon

Bildet viser en skjermdump fra det polske selskapets nettsider. Her selges Zirkon fra Seiland, og auksjonen ble avsluttet i juni. NRK vet ikke om mineralet som selges her er tatt ut av selskapet nå eller om det er tatt ut av andre ved en tidligere anledning.

Foto: Skjermdump

Tilbyr mineral på auksjon

På nettsiden til selskapet ligger det også en auksjon ute hvor man altså kan by på mineralet fra øya.

Det er usikkert om det stammer fra utgravningen som er i gang på øya nå.

Utgravere fra Seiland

Selskapet forteller på sine sider hvordan de i lang tid har planlagt arbeidet på Seilandet.

Foto: Skjermdump
Skjermdump Zircon

FeFo sier at det polske selskapet planlegger å dra fra Seiland i løpet av neste uke.

Foto: Skjermdump

Jan Erik Larsen er den som har fått undersøkelsestillatelsen.

Han sier til NRK at det er hans venner som er på stedet, men at det ikke drives med ulovlig salg av mineraler.

– Det er profesjonelle folk, som er geologer og som levere av mineralhandel og geologi.
På nåværende punkt har vi kun en undersøkelsesrett. Når det er ferdig skal vi søke utvinningsrett. Men det er ikke lov å selge noe som helst før det, sier han.

Larsen sier at det er mange rykter i samlermiljøet under slike prosjekt. Han mener skepsisen skyldes uvitenhet.

Trond Refseth i Direktoratet for mineralforvaltning sier til NRK at de ikke har fått noen signaler om ulovlig videresalg av mineralene.

Han sier at Zirkonium er statens mineraler og at de som har undersøkelsesrett i utgangspunktet skal avdekke en mulig forekomst – og ikke grave etter krystaller for videresalg.

Laster kart, vennligst vent...

Seiland er en øy som ligger i Finnmark i Alta kommune. Fortsatt er det uklart om det drives ulovlig videresalg, verdiene på dette og omfanget av slikt mineralsalg.


Nyheter fra Troms og Finnmark