Hopp til innhold

Frykter teknologiutviklinga svekkes

Små og mellomstore lakseoppdrettere blir skjermet for lakseskatten. Hos Arnøy Laks i Skjervøy bidro ikke det til noen jubel.

– Vi er del av et kollektiv, hvor ei hel næring driver teknologiutvikling. Det som rammer de store aktørene, vil også svekke teknologiutviklinga for ei hel næring. Det blir for enkelt å toe hendene og si at vi er skjermet. For vi er ikke det, sier Håvard Høgstad.

Han er daglig leder for Arnøy Laks i Skjervøy kommune. Det lokalt eide havbruksselskapet har flere oppdrettskonsesjoner. De har en årlig ei omsetning på mellom 250 og 300 millioner kroner.

Om bunnfradraget for lakseskatten blir på 70 millioner kroner, som foreslått, blir Arnøy Laks skjermet for selve grunnrenteskatten.

– Men her er ei skjerping i produksjonsavgift og det legges andre føringer på som kan ha negative konsekvenser for oss, sier han.

Han er bekymret for utviklinga av næringa.

– Man vil få ei mindre slagkraftig næring, som vil utvikle seg i et betydelig saktere tempo enn det man har sett de siste årene.

De hadde håpet på større endringer.

– Et av de største problemene er at man fremdeles ikke får fradrag for investeringer næringa har størst behov for å gjøre, som settefisk, smolt og videreforedling, sier Høgstad.

Laks
Foto: Øystein Antonsen / NRK