Frykter syke flyktninger ut i kommunene

Porsanger kommune frykter at frustrerte og syke flyktninger blir resultatet når regjeringa vil fjerne viktige tilbud på asylmottakene. Utlendingsdirektoratet mener kommunen har misforstått, men Ap krever at Sylvi Listhaug avklarer saken.

Børselv oppvekstsenter

KREVER TILBUD: Den gamle skolen i Børselv huser nå 100 asylsøkere. På 70 grader nord, med to måneders mørketid, er det spesielt viktig at de får et aktivitetstilbud, mener rådmannen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Det er opplagt at det ikke er bra at asylsøkerne skal bli sittende passive mens de venter på beskjed om de får opphold eller ikke, sier Aina Borch, ordfører (Ap) i Porsanger.

To representanter for UDI har hatt møte med ordfører, rådmann og økonomisjef i kommunen, og Borch forsto at det skulle kuttes i tilbudet til asylsøkerne.

Aina Borch (Ap)

– Jeg er redd vi får syke mennesker ut i kommunene når de er klare til bosetting, fordi de har sittet så lenge på vent uten et ordentlig innhold i hverdagen, sier Porsanger-ordfører Aina Borch (Ap).

Foto: Piera Balto / NRK

– Det systemet vi har i dag er bra. Beboerne på mottak skal ha aktiviteter som gjør at de er i vigør, får informasjon om det norske samfunnet og lærer seg språk. Det er å gå altfor langt å si at den typen aktivitet skal bort.

Porsanger har 100 asylsøkere på et mottak i Børselv og 30 enslige mindreårige i kommunesenteret i Lakselv. Om de ikke får meningsfylte aktiviteter nå, frykter Borch at de heller ikke vil finne seg til rette i Norge senere.

– For meg er det opplagt at passivitet fører til frustrasjon, konflikter, og gjerne også sykdom. Jeg frykter at det går ut over det kommunale tjenestetilbudet, særlig helsetjenestene. Det vil gi kommunene enda større utfordringer når vi etter hvert skal bosette menneskene som sitter på vent.

UDI: Midler i tillegg

Regiondirektør Bjørn Fridfeldt i UDI var ikke selv på møtet i forrige uke, men har snakket med representantene etter at NRK tok opp saken. Han sier kommunen har fått informasjon om at lokale lag og foreninger kan søke på ekstra midler.

– I tillegg til det skal mottaket ha sitt aktivitetsprogram. Disse midlene er et supplement, understreker Fridfeldt.

Hvis ordføreren har misforstått, er hun imidlertid ikke alene. Rådmann Helge Nicolaisen var på det samme møtet med UDI sist onsdag. Også han forsto det slik at mottakene skulle slippe å ha aktiviteter for asylsøkerne.

– Det virker på meg som om styrende myndigheter ønsker å stramme grepet rundt det å gi menneskene et aktivitetstilbud, sir Nicolaisen.

Ap: Listhaug må avklare

Nå må Sylvi Listhaug klargjøre om dette er riktig eller ikke, sier Helga Pedersen, kommunalpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet. Hun har allerede skrevet brev til Listhaug etter at partikollegaen i Porsanger slo alarm.

– Asylforliket og integreringsforliket fra i fjor høst er veldig tydelig på at integreringen skal starte fra dag én, sier Pedersen til NRK.

– Regjeringa startet veldig dårlig med å kutte i språkopplæring og dagpenger, da er det desto viktigere at man kommer opp med andre tiltak som gjør at asylsøkerne fortest mulig kan bli bidragsytere og deltakere i samfunnet.