Frykter skred og oversvømmelser på Svalbard i helga

Sysselmannen ber spesielt folk som skal ferdes ute i terrenget om å være forsiktig.

Operafjellet ved Longyearbyen

ADVARER: Sysselmannen advarer spesielt dem som ferdes i terrenget om å være forsiktig, her fra Operafjellet ved Longyearbyen.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Meteorologisk institutt har sendt ut obs-varsel og melder om lokalt store nedbørsmengder Nordenskiöld Land på Spitsbergen fredag og lørdag. Det forventes lokale nedbørsmengder på 30-35 mm i løpet av hele perioden.

– Vi oppfordrer folk til å følge med på utviklingen i situasjonen og være obs. Det gjelder spesielt personer som har tenkt seg ut på tur i terrenget nærområdene rundt Longyearbyen som vi ber om å være varsom, sier sysselmannsoverbetjent Ole Jakob Malmo til NRK.

Frykter skred

Like etter klokken 16 i dag var det foreløpig ikke de store regnbygene i Longyearbyen, men mellom klokken 17 og klokken fem lørdag morgen er den største nedbørsintensiteten ventet å være, med mellom cirka 20-25 millimeter.

– Slik det fremkommer i obs-varselet, er det snakk om at det kan bli noe overflatevann som vi ikke har helt styring på og lokale oversvømmelser. Vi frykter at det kan utløses mindre jord- eller flomskred i bratt terreng, sier Malmo.

– Vi følger rutinemessig med på situasjonen og har løpende kontakt med Longyearbyen lokalstyre, sier Malmo, som påpeker at det dreier seg om et obs-varsel og ikke et ekstremvarsel.

Den siste tiden har det vært noe snø på Svalbard. Været har eller variert mellom mildvær og kulde.